PROBAJTE
RECEPT ZA OMILJENI DORUČAK SRBA: Sprema se u mnogim kućama u Srbiji, a dodavanjem RAKIJE postaje JOŠ BOLJI
Recept koji vam donosimo uspeva čak i početnicima, jer ne iziskuje čekanje da testo narasta, a ujedno ne postoji rizik da neće uspeti.
Mekike su omiljen doručak u mnogim kućama u Srbiji. Vruće testo koje je spolja hrskavo a iznutra meko i vazdušasto lako se kombinuje sa slatkim i slanim dodacima, a uz to ga nije teško napraviti.
Recept koji vam donosimo uspeva čak i početnicima, jer ne iziskuje čekanje da testo narasta, a ujedno ne postoji rizik da neće uspeti. Zbog rakije u testu ono neće upijati masnoću tokom prženja, a pavlaka će obezbediti da mekike budu lagane i vazdušaste.
Sastojci:
500 g brašna
kesica praška za pecivo
čaša pavlake (180 ml)
2 jajeta
100 ml kisele vode
čašica rakije
so
ulje za prženje
Priprema:
Razbijte jaja, pa ih umutite, dodajte im kiselu vodu, rakiju i pavlaku. Sve promešajte i stavite sa strane.
U činiju sa brašnom sipajte prašak za pecivo i so, potom dodajte tečne sastojke i umesite meko testo. Razvucite testo pomoću oklagije na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga oblikujte u širi rolat, a onda odvajajte loptice koje ćete razvući prstima.
U tiganj sipajte ulje, pa kad se dobro zagreje spuštajte mekike i pecite ih dok lepo ne porumene. Pržene mekike vadite na papirni uburs da se ocede od viška masnoće, pa ih služite sa slatkim ili slanim dodacima i namazima.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!