GINEKOLOG GORAN OTKRIO ŠTA ŽENE NIKAKO NE SMEJU RADITI SA VAGINOM TOKOM LETA: Ova KLJUČNA stvar mora da se poštuje
Dr Malenković, Foto: Prinstcreen/Tiktok/prof.dr.malenkovic

paŽnja

GINEKOLOG GORAN OTKRIO ŠTA ŽENE NIKAKO NE SMEJU RADITI SA VAGINOM TOKOM LETA: Ova KLJUČNA stvar mora da se poštuje

Ispričao je zašto dolazi do vaginalnih infekcija i na šta treba da obratimo pažnju

Objavljeno: 08:47h

Vreme godišnjih odmora zahteva mnogo priprema, a najvažnije su one zdravstvene. Kako bismo bili sigurni da će odmor da nam prođe bezbrižno treba da obratimo pažnju na naš imunitet, ali i na intimno zdravlje. Naime, znamo da je letnji period podložan za mnoge vaginalne infekcije, a doktor Goran Malenković je objasnio zbog čega je to tako.

Ispričao je zašto dolazi do vaginalnih infekcija i na šta treba da obratimo pažnju.

Bitno je i da znamo kako da prepoznamo vaginalnu infekciju.

- Leto je doba godine kada želimo da se opustimo, odmorimo i da na taj način napunimo baterije za ostatak godine. Tada ne mislimo mnogo na ishranu i količinu spavanja, uživamo na moru, bazenima i letnjoj garderobi.

@prof.dr.malenkovic

Leto je sezona koju svi željno iščekujemo kako bismo se opustili i napunili energijom. Međutim, upravo tokom leta često se javljaju nelagode u genitalnoj regiji koje mogu poremetiti naš odmor. Vaginalni ekosistem sastoji se od različitih mikroorganizama, pri čemu su dobre bakterije, poput laktobacilusa, dominantne. One stvaraju kisele uslove u vagini, održavajući nisku pH vrednost između 3,5 i 4, što štiti od vaginalnih infekcija. Međutim, smanjenje nivoa mlečne kiseline i laktobacilusa može dovesti do povećanja pH vrednosti i rasta patogenih mikroorganizama koji uzrokuju neugodne simptome infekcija. Tokom leta, važno je posvetiti pažnju održavanju zdravog vaginalnog ekosistema. To se može postići pravilnom ishranom, adekvatnim snom, redovnom higijenom i izbegavanjem preterane vlažnosti. Takođe, moguće je koristiti probiotike, koji mogu pomoći u održavanju ravnoteže vaginalne flore i smanjenju rizika od infekcija. Ukoliko se pojave simptomi vaginalnih infekcija, važno je konsultovati se sa ginekologom radi dijagnoze i adekvatnog lečenja. Zakažite svoj ginekološki pregled kod prof dr Gorana Malenkovića: ? 0800/400-505 - Opšta bolnica NEW Hospital, ulica Alberta Ajnštajna 1, Novi Sad ? 011/439-48-41 - Klinika za reproduktivnu medicinu Pronatal u Beogradu, ulica Dunavska 2, K distrikt.

♬ original sound - Prof. Dr Goran Malenkovic

Međutim, nelagode u genitalnoj regiji su najčešće upravo leti i prate ih simptomi koji mogu da pokvare dugoočekivani odmor.

Vaginalni ekosistem je sastavljen od velike količine mikroorganizama, a među njima preovladavaju dobre bakterije iz roda laktobacilus. Laktobacilusi produkuju mlečnu kiselinu i time stvaraju kisele uslove u vagini. PH vagine je između 3 i po i 4 i po što je čini blago kiselom sredinom. Upravo takvi uslovi ne pogoduju rastu i razvoju patogenih mikroorganizama i pružaju moćnu zaštitu od pojave vaginalne infekcije.

Međutim, smanjenje količine mlečne kiseline i broja laktobacilusa u vagini uzrokuje porast PH vrednosti i bujanje drugih mikroorganizama koji su odgovorni za razvoj neprijatnih simptoma vaginalne infekcije, objasnio je ginekolog.

Zato je važno da tokom leta posvetimo pažnju održavanju zdravog vaginalnog ekosistema. To može da se postigne pravilnom ishranom, adekvatnim snom, redovnom higijenom i izbegavanjem preterane vlažnosti.

A ukoliko se pojave simptomi vaginalnih infekcija, važno je da se konsultujete sa ginekologom radi dijagnoze i adekvatnog lečenja.

05:45

DEVOJKE, NE NATAPAJTE TAMPONE ALKOHOLOM, NISTE SVESNE ŠTA RADITE Ginekolog otkrio STRAŠNE POSLEDICE koje nosi bizaran izazov

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.