SAMO OVAKO ĆETE VASPITATI SVOJU DECU PO "BIBLIJI": Ovih 5 PRAVILA morate da se držite kao BOŽIJIH ZAPOVESTI
Biblija, Foto: Godong / robertharding / Profimedia

pažnja

SAMO OVAKO ĆETE VASPITATI SVOJU DECU PO "BIBLIJI": Ovih 5 PRAVILA morate da se držite kao BOŽIJIH ZAPOVESTI

U najčitanijoj knjizi na svetu ima mnogo stvari o roditeljstvu koje možda i niste primetili, iako ste je čitali

Objavljeno:

Deca nam svojim nestašlucima ulepšaju dan, ali ponekad istim tim nestašlucima nam zadaju glavobolje. Nije lako biti roditelj, stvoriti autoritet i izvesti decu na pravi put.

Biti roditelj je velika odgovornost, a šta Biblija kaže na to?

U najčitanijoj knjizi na svetu ima mnogo stvari o roditeljstvu koje možda i niste primetili, iako ste je čitali. Šest tačaka navedenih u nastavku sumira suštinu stvari.

Dete, Igračke, PR
foto: Pixabay.com

1. Verno delite dobrotu sa decom

Roditeljstvo na Božji način je mnogo više od jednostavnog vaspitanja srećne dece. Da budemo iskreni, živimo u teškom periodu i moramo naučiti decu da čvrsto stoje u svojoj veri i onda kad život zadaje teške udarce.

2. Dosledno ispravljajte decu

Deljenje ljubavi i čvrste dosledne discipline je težak posao. Čak i ako u to vreme ne vidimo plodove, na kraju će biti vredno toga. Ostanite verni i Bog će vam omogućiti da volite svoju decu. Ovo su neki od biblijskih stihova o roditeljskim odgovornostima:

"Štap i ukor daju mudrost, a dete prepušteno samome sebi sramoti majku... Disciplini sina svoga, i on će te odmoriti; on će razveseliti tvoje srce" Poslovice 29:15,17.

"Ludost je vezana u srcu deteta, ali štap discipline ga tera daleko od njega" Priče 22:15

"Sine moj, ne preziri Gospodnju disciplinu i nemoj se umoriti od njegovog ukora, jer Gospod prekori onoga koga voli, kao oca sina kome je mio" Priče 3:11-12

biblija
foto: Godong / robertharding / Profimedia

3. Podučavajte decu

Ako bismo dozvolili deci da ispune sve što požele, bili bismo u problemu. Naime, njihovi mali umovi se još razvijaju i sazrevaju. Njima očajnički trebamo mi kao roditelji da ih vodimo i poučavamo dok ne budu sposobni da sami donose odluke. Učenje i poučavanje naše dece je naš posao.

4. Molite se za njih

Gotovo nikad nam molitva ne padne na pamet kada dete uradi dobru stvar, već nam uglavnom onda kad se desi nešto loše. Bog nas čuje i kad je dobro i kad je loše; on će uvek odgovoriti na molitvu i trebalo bi da znamo da su njegovi putevi viši od naših.

dete
foto: Profimedia

5. Upoznajte ih sa grehovima

Čak i ako mislite da su vaša deca premlada za razumevanje grehova i potrebu za iskupljenjem, ipak to podelite sa njima. Lepota jevanđelja je u tome što je moćno da spase i najgrešnije osobe, a opet dovoljno jednostavno da ga i mališani razumeju.

Odličan način da to uradite je da sa detetom pročitate 10 zapovesti i razgovarate o tome šta svaka od njih znači, shodno njihovom uzrastu. Razgovarajte o tome da li su izvršili ove komande ili ne. Objasnite da nam je Bog dao ova uputstva da ne upiremo prstom ni u koga i nikoga ne osuđujemo.

A ono što je najvažnije jeste da deca pre svega poštuju petu božiju zapovest: Poštuj oca tvojega i mater tvoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.

MAJSTORI ODLAZE, A DECA UPISUJU GIMNAZIJE Stručnjaci za Kurir TV: Posao se lako nalazi, zarada je dobra, A MLADI NI DA ČUJU:

02:21

MAJSTORI ODLAZE, A DECA UPISUJU GIMNAZIJE Stručnjaci za Kurir TV: Posao se lako nalazi, zarada je dobra, A MLADI NI DA ČUJU

(Espreso/ Ona.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.