STIŽE NAM TEMPERATURNI ŠOK, A OVO SU POSLEDICE: Doktorka Biserka otkrila kako da PREŽIVIMO 15 STEPENI MANJE
Dr Biserka Obradović, Foto: Printscreen TV Prva

upozorila

STIŽE NAM TEMPERATURNI ŠOK, A OVO SU POSLEDICE: Doktorka Biserka otkrila kako da PREŽIVIMO 15 STEPENI MANJE

Nagle promene vremena najviše pogađaju decu i starije ljude, kao i hroničare, meteoropate, jer je su njima hormoni u disbalansu - navodi dr Biserka

Objavljeno:

Ovih dana su nas topile tropske vrućine, što je nekako i u skladu sa godišnjim dobom u kom smo trenutno. Ipak, previsoke temperature stvaraju i brojne tegobe. Zbog vrelog vazduha nastaju i vremenske nepogodne sa kojima smo bili suočeni, a već za sutra meteorolozi najavljuju nagli pad temperature za čak 15 stepeni. Znamo da takve promene nikada nisu dobre, zato smo pitali za savet našu omiljenu doktorku.

Naime, doktorka Biserka Obradović je objasnila, ali i podelila korisne savete u vezi sa tim kako da se pripremimo za nagli pad temperature i sačuvamo zdravlje.

- Kad dođe do promene vremena iz toplog u hladno, tu se pojavljuje i još jedan klimatski faktor koji negativno deluje na ljude, a to je atmosferski pritisak. Kad je lepo vreme atmosferski pritisak je povišen, a kada dođe do pogoršanja vremena, onda je snižen. Kada je snižen atmosferski pritisak, onda se javljaju bolovi u mišićima, u zglobovima, u sinusima, iz razloga što je naše telo najvećim delom sastavljeno od vode, a voda želi da izađe iz sredine gde je pritisak viši u sredinu gde je niži. Tako da vrši pritisak na zglobnu čauru, koja naravno više boli, u sinusnim šupljinama vrši pritisak na obolelu sluzokožu sinusa, izaziva bol.

Isto tako, svi koji su imali neke operacije, žale se da su imali bol na operacionom mestu, a to se dešava jer je ožiljak fibrozno tkivo koje nije elastično i ne može da se širi.

Može doći do oscilacija krvnog pritiska

Krvni pritisak
foto: Profimedia

Pred promenu vremena imamo dosta pozitivnih jona u atmosferi, a oni izazivaju pospanost, malaksalost, napetost... A kad dođe do pogoršanja vremena onda se javljaju negativni joni. Oni su jako aktivni i vezuju se za viruse i bakterije i ponašaju se kao čistači vazduha. Posle kiše se osećamo prijatnije, svežije, jer nam je vazduh pročišćen.

Da smo se normalno osećali neophodno je da bude preko 1000 čestica po kubnom centimetru negativnih jona.

Sem bolova u ožiljcima, sinusima i slično, naš organizam želi da sačuva vodu koju ima, pa dolazi do sužavanja krvnih sudova, pa raste krvni pritisak.

Zato bolesnici koji imaju hroničan problem sa krvnim pritiskom moraju da regulišu svoju terapiju, dok je bilo jako toplo vreme govorili smo im da moraju da smanje terapiju u dogovoru sa svojim lekarom, a sada se krvni sudovi sužavaju i dolazi do povišenja krvnog pritiska.

Nagle promene vremena najviše pogađaju decu i starije ljude, kao i hroničare, meteoropate, jer je su njima hormoni u disbalansu - navodi dr Biserka.

Kako da promene vremena što lakše savladamo?

Pre svega važan je dobar san, iako je pred promenu vremena to gotovo nemoguće, ali on je važan, a doktorka ističe da je neophodno da budemo dosledni i imamo redovan san.

- Minimum 6-8 sati neprekidnog sna je neophodno. Važno je da izbegavamo preterano konzumiranje kafa i energetskih napitaka, moramo da unosimo dosta tečnosti i moramo da vodimo računa o našem oblačenju.

Znači ako su nam jutra hladnija, dan će biti topliji, a pred kišu imamo i dosta isparenja i ako se preterano obučemo to je vreme za toplotni udar. Zato treba da se oblačimo slojevito, da imamo do sebe pamučnu odeću.

I naravno, ne smemo da zaobilazimo fizičku aktivnost, jer ona je lek koji menja mnoge lekove, ali ne postoji lek koji može da zameni fizičku aktivnost. Pušači da smanje cigarete, jer kad se zapali cigareta, 15 minuta po gašenju krvni sudovi su suženi, a rekli smo da se organizam bori od davanja viška toplote ako je vreme hladnije tako što se skupljaju krvni sudovi, a kod pušača se skupljaju još više, pa češće dolazi do akutnih moždanih i srčanih udara. I naravno osmeh na lice i samo pozitivno, jer tako ćemo sve lakše podneti.

01:07

DANAS JE NAJTOPLIJI DAN, A DOLAZI NAM JOŠ PAKLNIJE VREME Ristić: Ovaj deo Srbije očekuju pljuskovi, NA ZLATIBORU TROPSKA NOĆ

(Espreso/Žena blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.