OVO JE RAZLOG ZAŠTO NE TREBA PREKRIVATI PELENOM BEBINA KOLICA PO VRUĆINI: Svi moraju da čuju
kolica, Foto: Profimedia

vaŽno

OVO JE RAZLOG ZAŠTO NE TREBA PREKRIVATI PELENOM BEBINA KOLICA PO VRUĆINI: Svi moraju da čuju

Stručnjaci svake godine upozoravaju na opasnosti boravka na Suncu, a mi vas podsećamo i na eksperiment koji su napravile švedske novine Svenska Dagbladet. Prebacili su laganu tkaninu preko dečjih kolica i objavili zapanjujuće rezultate

Objavljeno:

Roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi sprečili pregravanje beba tokom vrućih dana, ali često nisu svesni da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od Sunca, sprečava protok vazduha i upravo to može dovesti do pregrevanja.

Stručnjaci svake godine upozoravaju na opasnosti boravka na Suncu, a mi vas podsećamo i na eksperiment koji su napravile švedske novine Svenska Dagbladet. Prebacili su laganu tkaninu preko dečjih kolica i objavili zapanjujuće rezultate.

Cilj ovog ekspeimenta je bio videti koliko vruće može biti u dečjim kolicima, kada ih se ostavi na suncu između 11.30 i 13 sati. U nepokrivenim kolicima temperatura je bila 22 stepeni, dok je u kolicima s laganim prekrivačem u samo 30 minuta dosegla čak 34 stepeni. Nakon sat vremena, temperatura je bila 37 stepeni.

kolica za bebu
foto: Profimedia

Engleski doktor dr. Babar Farooq komentarisao je za Manchester Evening News kako roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi sprečili pregravanje beba tokom vrućih dana, ali često nisu svesni da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od sunca, sprečava protok vazduha i upravo to može da dovede do pregrejavanja:

"Ako po vrućini vozite dete u kolicima, radije koristite suncobran i koliko god možete izbegavajte šetnju na mestima gde ste direktno izloženi Suncu", savetovao je.

Bilo bi najbolje sasvim izbegavati boravak na direktnom suncu od 10 ili 11 pa do 17 sati, savetuje pedijatar dr. Giovana Armano i dodaje da bebe i decu možete kupati i tuširati i nekoliko puta na dan, kako bi im olakšali letnje vrućine.

Bonus video:

03:19

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA SRBIJU Đurić: U ovim krajvima očekujte pravu jesen i smrzavanje NOVI TOPLOTNI TALAS BLIZU

(Espreso/najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.