DOKTORKA OTKRILA KO NE SME DA KORISTI SODU BIKARBONU: Mislite da je ZDRAVA, ali za ove LJUDE je OPASNA
Ana Petrović, Foto: Printscreen/K1televizija

OBRATITE PAŽNJU

DOKTORKA OTKRILA KO NE SME DA KORISTI SODU BIKARBONU: Mislite da je ZDRAVA, ali za ove LJUDE je OPASNA

Ana Petrović, nutricionista potvrđuje da je soda bikarbona lek. Navela je da su zvanično odobrene indikacije za sistemsku (unutrašnju) primenu sode bikarbone, a to su: kratkotrajno lečenje blage ili prolazne dispepsije (loše varenje: žarenje, paljenje i bol u želucu) i lečenje metaboličke acidoze

Objavljeno: 09:25h

Soda bikarbona se u našem narodu tradicionalno koristi za lečenje mnogih zdravstvenih tegoba, ali i za održavanje blistavo čistog doma. Postoje brojne nedoumice o efikasnosti i bezbednosti primene sode bikarbone, zato je Ana Petrović, nutricionista, rešila da razjasni sve dileme. Ona je putem Instagrama otkrila da li je soda bikarbona zaista lek i ko sve ne treba da je koristi.

Dakle, Ana Petrović, nutricionista potvrđuje da je soda bikarbona lek. Navela je da su zvanično odobrene indikacije za sistemsku (unutrašnju) primenu sode bikarbone, a to su: kratkotrajno lečenje blage ili prolazne dispepsije (loše varenje: žarenje, paljenje i bol u želucu) i lečenje metaboličke acidoze.

- Soda bikarbona je antacid, što znači da neutrališe štetno delovanje viška hlorovodonične kiseline, a treba ga uzeti nakon obroka. Ukoliko ne dođe do poboljšanja simptoma unutar dve nedelje, potrebno je obratiti se lekaru, napisala je Ana na Instagramu.

Da li je soda bikarbona bez aluminijuma bolja?

Soda Bikarbona
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Na tržištu se nalaze brojni preparati namenjeni za kontrolu gorušice i drugih gastričnih simptoma. Preparati koji se reklamiraju kao „soda bez aluminijuma“ su zapravo marketinški trik. Natrijum bikarbonat (NaHCO3) ne sadrži aluminijum u svom sastavu.

Ko ne treba da koristi sodu bikarbonu (za unutrašnju upotrebu)?

- Trudnice i dojilje

- Starije osobe (> 65 godina) i deca, osim ako to nije lekar propisao

- Pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima (hipertenzija, angina pektoris, srčana slabost), zbog visokog sadržaja natrijuma, koji može dovesti do povećanja krvnog pritiska i zadržavanja vode u organizmu

Da li soda bikarbona može da utiče na druge lekove?

Soda bikarbona
foto: Profimedia

- Da, soda bikarbona može da utiče na efikasnost/bezbednost lekova za obaranje povišenog krvnog pritiska, kortikosteroida, aspirina, litijuma, metotreksata, izvesnih antibakterijskih lekova (tetraciklini, rifampicin) i drugih, navodi Ana.

Bonus video:

10:23

POSETILI SMO NAJSTARIJU SODAŽIJSKU RADNJU U PIROTU: Po klaker i sodu ovde dolaze od 1939. godine (KURIR TV)

(Espreso/blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.