ZBOG OLUJE OČEKUJTE NAJGORU NOĆ SVOG ŽIVOTA: Otkriveno je zašto nas mori NESANICA posle velikih NEPOGODA
Nesanica, Foto: Profimedia / Mitar gavric / Panthermedia /

večaras se ne spava

ZBOG OLUJE OČEKUJTE NAJGORU NOĆ SVOG ŽIVOTA: Otkriveno je zašto nas mori NESANICA posle velikih NEPOGODA

Pražnjenje elekrticiteta utiče na sve nas, ali najviše na decu i starije osobe koje postaju razdražljive i nervozne

Objavljeno:

Posle superćelijske oluje koja je u Srbiju stigla u sredu uveče i njenog daljeg razvoja koji se po prognozama RHMZ-a očekuje do nedelje 23. jula, koju će pratiti olujni vetar, padavine i grmljavina sve veći broj građana se žalio na razdražljivost, umor i nesanicu.

Dr Biserka Bisa Obradović (66), specijalista opšte medicine dan posle superćelijske oluje za žena.rs objasnila je u kolikoj meri i na koji način ovakvi vremenski uslovi utiču na opšte zdravstveno stanje ljudi. Doktorka je naglasila da iako su mnogi očekivali da će s padom temperature i osveženjem bolje spavati, da je retko ko to uspeo, jer su u najvećoj meri ljudi imali problem da utonu u san.

Oluja
foto: Print Screen Youtube

"Kao prvo želim da podsetim da na naše zdravlje utiču sledeće vremenske promene: temperatura i sunčevi zraci, vazdušni pritisak, padavine (kiša, sneg), vetar (oluje). munje, grmljavina.

Pražnjenje elekrticiteta utiče na sve nas, ali najviše na decu i starije osobe koje postaju razdražljive i nervozne", kaže doktorka Obradović i dodaje da ovakvi vremenski uslovi, pre svega velika vlaga i promena vazdušnog pritiska utiču na zdrave koliko i na hronične bolesnike, ali kao i uvek najviše su na udaru meteoropate.

Uzroci meteoropatije

"Odavno je ustanovljeno da postoji veza između zdravstvenog stanja i atmosferskih prilika, naročito onda kad se one naglo menjaju", kaže italijanski profesor Emilio Mineli, stručnjak Centra Svetske zdravstvene organizacije za prirodnu medicinu pri Univerzitetu u Milanu. "Mnoge osobe su osetljive na dejstvo klime i veoma teško podnose vremenske promene. Uzrok? Zavisi: može da bude povezan sa konstitucijom ili sa izloženošću stresu, koji slabi organizam."

Tim profesora Minelija je uspeo da napravi profil prosečnog meteoropate. Reč je prvenstveno o ženama koje imaju povišen pritisak, vode računa o svom zdravlju, teško uspevaju da kontrolišu svoje emotivne reakcije i mrze zimu. Ali u poslednje vreme, sve se više muškaraca žali na ovaj problem. Potrebno je samo da otkrijete svoj "meteoprofil" i neće vam biti teško da izbegnete ili barem ublažite negativne efekte vremenskih (ne)prilika.

Bol, Glava, nesanica
foto: Profimedia / Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy /

Kiša kriva za nervozu

Tamni oblaci se gomilaju na horizontu, ali još nije pala ni kap kiše. Vi se osećate malaksalo, zalihe energije su vam na nuli. I glava već počinje da vas boli. A možete da se kladite da ćete kroz manje od pola sata biti napeti, nervozni i razdažljivi. "Kad je oluja, pritisak se naglo menja i premeštanje vazdušnih masa, koje prati tu promenu, može da se odrazi na neurovegetativni sistem", kaže profesor Mineli. "Vazduh je pun pozitivnih jona, koji negativno utièu na organizam. Na sreću, posle oluje ćete se osećati mnogo bolje. Čim prestane kiša i vetar se smiri, osećaćete se kao preporođeni, zato što će se vazduh ispuniti negativnim jonima." Međutim, pre i za vreme oluje tegobe mogu da budu vrlo neprijatne.

Bolovi zbog vetra

Po vetrovitom vremenu vi ste "naelektrisani", nervozni i preosetljivi. Ponekad čak primećujete i da vam srce ubrzano radi. "Suv vetar, kao što su fen i slični vetrovi, ima za posledicu gomilanje elektrostatičke energije (one zbog koje doživite 'strujni udar' kad se rukujete sa nekim) i deluje stimulativno na neke receptore u koži. Zato su nervi, ali i mišići, napeti", objašnjava profesor Mineli. Otuda neobjašnjivi bolovi u mišićima, glavobolja i nesanica. I ne samo to: kod osoba koje pate od grčeva u stomaku, creva mogu da postanu još osetljivija u danima kad duva vetar.

Topli talas usporava cirkulaciju

Iako će kratko trajati ova vremenska promena može da u potpunosti da iscrpi meteoropate. Simptomi koje ćete osetiti su nagli pad pritiska i osećaj da ćete pasti u nesvest. Takođe može da se javi i visok pritisak koji ćete teško uspeti da regulišete. „Topli talas može da utièe na cirkulaciju. Zato pritisak naglo skaèe ili pada, javljaju se vrtoglavica i glavobolja“, objašnjava profesor Mineli. „Osim toga, vruæina usporava rad organa za varenje, što ima za posledicu zatvor i gastritis. Takođe obratite pažnju na ravnotežu mineralnih soli u organizmu, pošto gubljenje tečnosti može da uzrokuje njihov manjak."

Superćelijska oluja u Beogradu 2:

00:41

Superćelijska oluja u Beogradu 2

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.