recept
JEFTINO JELO OD OSNOVNIH SASTOJAKA KOJE SE SPREMA OČAS POSLA: Starinski recept za ĆUŠPAJZ idealan za LETO
Podsetite se bakine kuhinje i napravite jedno od najstarijih jela, a to je Ćušpajz
Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a tipično je za Vojvodinu. Sama reč cušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu, ali može da se jede i kao obrok, kao što to Srbi i rade. Namirnice za cušpajz su jeftine, a priprema prosta, pa tako mogu da ga prave i domaćice koje su početnice u kuhinji.
Ovaj letnji obrok poslužite sa sezonskom salatom, a u nastavku teskta pročitajte osnovni recept za starinsko jelo. Ako želite u cušpajz možete da dodate i još neko povrće po želji.
Sastojci:
600 g šargarepe
3 krompira
1 crni luk
700 ml bujona od povrća
3 čena belog luka
100 g kisele pavlake
1/2 veze mirođije
1/2 veze peršuna
1 kašičica soka od limuna
1 kašika putera
Priprema:
U tiganju istopite puter i dodajte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte mleveni beli luk, a posle minut i šargarepu koju ste oljuštili i isekli na kolutove, kao i krompir isečen na kockice. Dinstajte još 10 minuta, pa dodajte i 500 ml bujona (kocku supe rastvorite u 700 ml vrele vode).
Poklopite i nastavite sa dinstanjem. Kada povrće omekša sipajte preostali bujon i promešajte. Pred kraj sipajte sok od limuna i dodajte seckani peršun i mirođiju. Posolite i pobiberite, pa promešajte i dodajte pavlaku i opet promešajte. Sklonite sa šporeta.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!