AKO OVA ZMIJA UJEDE ČOVEKA KRVARIĆE IZ SVAKE RUPE U TELU: Nije agresivna, ali kad NAPADNE, GOTOVO
Zmija, Foto: Interpix / Alamy / Profimedia

upozorenje

AKO OVA ZMIJA UJEDE ČOVEKA KRVARIĆE IZ SVAKE RUPE U TELU: Nije agresivna, ali kad NAPADNE, GOTOVO

Ove životinje provode većinu svog vremena na drveću u različitim sredinama, od primorskih sredina do savana. Još jedna od karakteristika je i seksualni dimorfizam, što znači da se mužjaci i ženke poprilično razlikuju po svojim morfološkim osobinama. Ženke su obično braon, dok su mužjaci jarkih boja, od žute i zelene do roze

Objavljeno: 14:39h

Najopasnije zmije ne izgledaju uvek i najstrašnije, a pravi dokaz za to je i malo, brzo i okretno stvorenje čiji je otrov veliki udarac za organizam. Dispholidus typhus je stidljivo biće koje nije agresivno, ali ga je izuzetno teško naći u podsaharskoj Africi. Međutim, sve te činjenice su dovele do zastrašujuće reputacije koju ova zmija ima među ljudima.

Ove životinje provode većinu svog vremena na drveću u različitim sredinama, od primorskih sredina do savana. Još jedna od karakteristika je i seksualni dimorfizam, što znači da se mužjaci i ženke poprilično razlikuju po svojim morfološkim osobinama. Ženke su obično braon, dok su mužjaci jarkih boja, od žute i zelene do roze.

Zmija, Piton, Komodo zmaj, Gušter
foto: Printscreen/ TikTok/ wild_animals_vid

Izuzetno velike oči se nalaze na glavi ovih zmija, a zeleni tonovi na koži mladunaca ne treba da vas zavaraju. Mnogo godina se verovalo u to da je ova vrsta bezopasna, ali svetski poznati herpetologist Karl P. Šmidt je, na teži način, saznao da se ipak radi o opasnim bićima. Ova zmija je 1957. godine ugrizla za palac, a on je nastavio normalno da živi ne očekujući tragediju koja je usledila.

On je za samo jedan dan umro od respiratornih problema i izliva krvi na mozgu, što je izazavalo mnoge istraživače da se bave ispitivanjem otrova ove zmije. Veliki zubi u zadnjem delu usta, omogućavaju im da ih otvore čak i do 170 stepeni, i da na taj način ubrizga svoj opasan otrov.

Hemotokin uništava krva zrnca, remeti proces zgrušavanja i izaziva degeneraciju tkiva i organa. Krvarenje je obilno i strašno, čak može i da uzrokuje da žrtva poplavi od nedostatka krvi. Nekad se dešava da osoba umire i do 5 dana od stravičnih posledica ovog ugriza.

Bonus video:

00:17

Zmija u centru Beograda

(Espreso/iflscience.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.