OVO KOSOVSKO JELO ODUŠEVLJAVA IZ DECENIJE U DECENIJU: Njima je OMILJENO, niste Srbin ako ga bar jednom NE PROBATE
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/Domaća kuhinja sa Danijem

OTKRIVAMO

OVO KOSOVSKO JELO ODUŠEVLJAVA IZ DECENIJE U DECENIJU: Njima je OMILJENO, niste Srbin ako ga bar jednom NE PROBATE

Za pripremu jagnjećeg pilava koristi se jagnjeće meso isečeno na kockice, povrće kao što su paprike, crni luk, šargarepa, paradajz, krompir, pirinač i razni začini. Svi ovi sastojci se kuvaju zajedno u pećnici ili šporetu dok se ne dobije ukusno jelo koje se služi toplo

Objavljeno:

Jagnjeći pilav je ukusno tradicionalno jelo koje se može naći u različitim krajevima Kosova i Metohije. Ovo jelo se obično priprema u seoskim domaćinstvima, gde je jagnjetina česta namirnica i gde se jagnjeći pilav sprema za razne praznike i svečanosti.

Za pripremu jagnjećeg pilava koristi se jagnjeće meso isečeno na kockice, povrće kao što su paprike, crni luk, šargarepa, paradajz, krompir, pirinač i razni začini. Svi ovi sastojci se kuvaju zajedno u pećnici ili šporetu dok se ne dobije ukusno jelo koje se služi toplo.

Iako nema specifičnog dela Kosova i Metohije gde se priprema jagnjeći pilav, on se može naći u različitim krajevima ovog regiona. Ovo jelo je omiljeno među ljudima koji vole da se druže i slave zajedno, jer je idealno za pripremu u većim količinama i služenje u porodičnoj atmosferi.

Ukratko, jagnjeći pilav je jedno od najomiljenijih jela na Kosovu i Metohiji, koje se priprema od ukusnog jagnjećeg mesa i povrća, uz dodatak začina i pirinča. Ako niste probali ovo jelo, preporučujemo vam da ga probate, jer će vas sigurno osvojiti svojim ukusom i mirisom.

Recept za jagnjeći pilav

Za kosovski pilav meso treba da bude bez kostiju. Isecite ga na manje komade i posoljenog propržite na ulju. Nalijte vodom, pobiberite, dodajte sitno seckan crni i beli luk i dinstajte na umerenoj temperaturi dok meso ne odmekne. Dodajte pirinač i dinstajte dalje uz povremeno dolivanje vodom. Dodajte i suvo grožđe, pa produžite da dinstate još petnaestak minuta. Sada stavite jelo u pećnicu i pecite dok ne porumeni malo po površini. Služite sa salatom.

Hranljivi sastojci ovog našeg tradicionalnog jela

Pilav
foto: Printscreen/youtube/Appetizing.tv-Chicken Recipes

Jagnjeći pilav nije samo ukusan, već i veoma hranljiv i zdrav obrok. U nastavku su navedeni neki od razloga zašto je ovaj tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije dobar za vaše zdravlje:

Jagnjetina je bogata proteinima: Jagnjeće meso je odličan izvor proteina, koji su neophodni za rast, obnovu i održavanje mišićne mase. Povrće je bogato vlaknima i vitaminima: Povrće koje se koristi u pripremi jagnjećeg pilava, kao što su paprike, crni luk, šargarepa i paradajz, bogato je vlaknima i vitaminima koji su neophodni za održavanje zdravlja. Pirinač je dobar izvor energije: Pirinač koji se koristi u jagnjećem pilavu je dobar izvor složenih ugljenih hidrata koji daju energiju telu. Začini doprinose ukusu i zdravlju: Razni začini koji se koriste u pripremi jagnjećeg pilava, kao što su biber, aleva paprika ili kumin, ne samo da doprinose ukusu jela, već i imaju pozitivan uticaj na zdravlje. Prirodni sastojci: Jagnjeći pilav se priprema od prirodnih sastojaka, bez dodataka veštačkih boja, aroma ili konzervansa, što ga čini zdravijim i lakšim za varenje.

Jagnjeći pilav je zdrav i hranljiv obrok koji sadrži protein, vlakna, vitamine, složene ugljene hidrate i razne začine koji imaju pozitivan uticaj na zdravlje. Ako želite da se hranite zdravo, a pritom uživate u ukusnoj hrani, jagnjeći pilav je odličan izbor za vas.

Sastojci

Potrebno:

800 g jagnjetine 1 manja šoljica ulja 300 g pirinča 3 glavice crnog luka 2 čena belog luka 100 g suvog grožđa so biber

Bonus video:

00:53

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet

(Espreso/Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.