OVO POVRĆE SVAKA ŽENA MORA DA JEDE, A EVO I ZAŠTO: Ukupno 9 namirnica koje će vam promeniti ŽIVOT iz KORENA
Monika Beluči, Foto: Profimedia

zdrava i jaka

OVO POVRĆE SVAKA ŽENA MORA DA JEDE, A EVO I ZAŠTO: Ukupno 9 namirnica koje će vam promeniti ŽIVOT iz KORENA

Hranirte se ovako i bićete neprepoznatljive, pokažite im ko će da živi 100 godina i izgleda kao Monika Beluči

Objavljeno:

Koje povrće treba da jede žena da bi što duže očuvala mladost, lepotu kože, kose i noktiju, kao i da bi se osećala energično? Danas analiziramo ovo važno pitanje.

Povrće sadrži korisne vitamine, minerale, dijetalna vlakna, ali se neka od njih izdvajaju po izuzetnoj korisnosti.

1. Spanać

Spanać je odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, folata, vitamina (K, A, C), gvožđa i antioksidanata. Vitamin K je neophodan za snagu kostiju, jer poboljšava apsorpciju kalcijuma. Magnezijum je pomoćnik u radu mišića i provodljivosti nervnih impulsa.

Važno: Ako uzimate lekove za razređivanje krvi (kao što je varfarin), budite oprezni kada povećavate unos tamnog lisnatog zelenila u svakodnevnoj ishrani.

GWI/Leonie Lambert / Garden world images / Profimedia, Šargarepa
foto: Nikhil Gangavane / Panthermedia / Profimedia

2. Šargarepa

Zdrava je za ten, pogotovo kuvana i dinstana.

3. Kelj

Izvor vitamina grupe B, A, kalijuma, kalcijuma, bakra. Istraživanja pokazuju da kelj može biti koristan za ljude sa visokim nivoom LDL. Kod ljudi koji su pili 150 ml soka od kelja svaki dan tokom 12 nedelja, nivo „lošeg” holesterola je smanjen za 10%, ali je nivo „dobrog” porastao za 27%. Mere predostrožnosti su iste kao i za spanać.

4. Brokoli

Brokoli je bogat vitaminima K i C, manganom i folnom kiselinom.

beli luk
foto: Printscreen/informer.rs

5. Beli luk

Zbog sadržaja jedinjenja kao što su alicin i dialiltrisulfid, pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi, triglicerida i poboljšava osetljivost ćelija na insulin.

6. Zeleni grašak

Iako se smatra skrobnim povrćem i ne treba ga konzumirati u velikim količinama, dovoljno je hranljiv i predstavlja izvor vlakana (9 g po porciji), proteina, vitamina (A, C, K, grupa B). Grašak i druge mahunarke sadrže vlakna koja podržavaju količinu i kvalitet korisnih bakterija u crevima, obezbeđujući redovno pražnjenje creva i zdravo varenje. Pored toga, sadrži saponine koji štite od oksidativnog stresa.

7. Fermentisano povrće

Probiotici proizvedeni tokom fermentacije mogu uspostaviti ravnotežu prijateljskih bakterija u crevima i smanjiti probleme sa varenjem. Osim toga, fermentisana hrana je bogata vitaminom C, gvožđem i cinkom, za koje je dokazano da jačaju imuni sistem.

8. Karfiol

Bogat jedinjenjima indol-3-karbinola i sulforafana.

9. Morske alge

Alge su izvor joda koji podržava funkciju štitne žlezde. Pored toga, zelene vrste sadrže hlorofil, koji ima antiinflamatorna svojstva. Smeđe alge bogate su snažnim antioksidansom fukoksantinom, koji je 13,5 puta veći od antioksidativne moći vitamina E.

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.