OVO JE RAZLOG ZAŠTO JE KLIMA NAJOPASNIJA STVAR U KUĆI: Ugrozićete ZDRAVLJE ako to ne znate, a važno je
Klima, Foto: Printscreen/Tiktok/asericm

vaŽno

OVO JE RAZLOG ZAŠTO JE KLIMA NAJOPASNIJA STVAR U KUĆI: Ugrozićete ZDRAVLJE ako to ne znate, a važno je

Kao glavni razlog navodi upravo bakterije, potencijalne gljivice i viruse, ali da bismo to sprečlili samo redovno čišćenje

Objavljeno: 08:58h

Klima uređaji u nekim domovima su neophodni. Stanovi na višim ili poslednjem spratu, domovi koji nemaju dobru izolaciju i lako se zagrevaju tokom tropskih talasa postaju nepodnošljivo topli za normalno funkcionisanje u toku dana ili za spavanje. Prostorije u kojima klima radi svakodnevno tokom leta važno je redovno čisiti.

Kako kažu stručnjaci čišćenje klima uređaja pre početka letnje sezone nije dovoljno i da filtere bi trebalo barem jednom mesečno čistiti, ili čak nedeljno ako imate pušača u prostoriji. Nije nikakva tajna da se u klima uređaju skupljaju bakterije i da je upravo zbog toga važno da je čistite i da vodite računa o higijeni prostorija u kojoj je instalirana.

Mića Aščerić, student medicine u Beogradu, omiljeni Tiktoker koji je delio savete školarcima i studentima za učenje objavio je snimak uz napomenu da je "klima uređaj najopasniji stvar u svakoj kući".

Kao glavni razlog navodi upravo bakterije, potencijalne gljivice i viruse, ali da bismo to sprečlili samo redovno čišćenje.

@ascericm

ko od vas ima klimu u kući? ?

♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Mića navodi primer najopasnije bakterije "Legionella Pneumophila" koja može biti smrtonosna.

"Najopasnija bakterija koju možete da očekujete u klimi koja izaziva legionarsku bolest čija je smrtnost čak 20%. Jako se teško prepoznaje. Ta bakterija veća briga za velike sisteme hlađenje koji koriste vodu da bi rashladili vazduh. Kućne klime nisu u tolikoj opasnosti. Treba obratiti pažnju na glavobolje, blage i srednje upale pluća, i isušivanje kože", rekao je Aščerić na Tik Toku.

Svaki serviser za klimu će vam reći isto - nema brige, ako redovno čistite.

Bonus video:

03:15

KAKO IZBEĆI SLUČAJ IZ KIKINDE GDE JE KLIMA ZAPALILA STAN? Đukanović otkrio jednostavno rešenje: Potrebno je da POZOVETE OVAJ BROJ

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.