DOKTORKA OTKRILA ŠTA VAM SE MOŽE DESITI AKO OSTAVITE UPALJENU KLIMU PREKO NOĆI: Ovo ne želite da čujete, UŽASNO JE
Klima, Foto: Profimedia

paŽnja

DOKTORKA OTKRILA ŠTA VAM SE MOŽE DESITI AKO OSTAVITE UPALJENU KLIMU PREKO NOĆI: Ovo ne želite da čujete, UŽASNO JE

Verovatno je "prava stvar" kada se sa vrelih ulica i visokih temperatura opružite u vašem domu, tražeći pomoć od klime, kako biste se "osvežili". Ipak, postoje stvari koje treba znati, pogotovo kada je u pitanju spavanje u prostorijama sa klima-uređajima. Prednosti, mane i odgovor na pitanje da li je pametno rashlađivati spavaću sobu ovim "spasiteljem", otkriva nam dr Biserka Obradović

Objavljeno:

Klima-uređaj je pravi spas za ove visoke temperature koje su nas zatekle. Ipak, sa njima treba biti na blagom oprezu, jer užitak koji nam pružaju može biti varljiv.

Verovatno je "prava stvar" kada se sa vrelih ulica i visokih temperatura opružite u vašem domu, tražeći pomoć od klime, kako biste se "osvežili". Ipak, postoje stvari koje treba znati, pogotovo kada je u pitanju spavanje u prostorijama sa klima-uređajima. Prednosti, mane i odgovor na pitanje da li je pametno rashlađivati spavaću sobu ovim "spasiteljem", otkriva za Telegraf dr Biserka Obradović.

- Novije klime mogu da se podešavaju u kom će pravcu duvati, što je velika prednost. Možemo je usmeriti da duva u plafon, što je ključno. Stare klime to ne mogu, zato nije preporučljivo da budu u spavaćoj sobi - objašnjava sagovornica i dodaje:

- Postoji veliko strujenje vazduha na maloj površini, to je ta "promaja". Ta velika količina vazduha koja struji može da izazove bolove u mišićima ili ukočenost, ukočenost vratnog dela kičme i ostalih delova leđa. To je svakako prva posledica koja vas može stići odmah izjutra - kaže Obradović.

Kako je objasnila, na prvom mestu je uvek čišćenje klime. To je izuzetno važno, jer u mrežastim sistemima ovog uređaja "čuče" brojne bakterije, koje mogu izazvati infekcije, zbog čega se dešava da se prehladimo i razboljevamo u toku leta, objašnjava dr Obradović.

Klima u spavaćoj sobi: Da ili ne?

Klima uređaj, Klima
foto: Profimedia

- U spavaćoj sobi treba izbeavati klimu, ako imate starije uređaje. U redu je, ako je podešena da duva u plafon i gde je temperatura primerena u odnosu na spoljnu. Loš odnos te dve temparature objašnjava i zašto imamo loš san u ovo vreme. Naime, naš organizam, kada utone u san, smanjuje svoju temperaturu dva do tri stepena - priča dr Obradović.

Prema rečima sagovornice, na toj temperaturi se luči melatonin, hormon sna. Međutim, ako nam je mnogo toplo u sobi, melatonin se neće lučiti i bićemo neispavani. Kada se vraćamo sa posla ili kada idemo, uglavnom smo barem u jednom slučaju izloženi visokim temparaturama. Naš organizam se bori da snizi temperaturu i tako, zbog tog procesa, dolazi do iscrpljenja i zamaranja. Onda smo skloni da prilegnemo i "dremnemo", ali tako gubimo ritam sna.

U želji da se što pre rashladimo, podesimo klimu na veoma nisku temperaturu, ali je to ipak "šok" za naš organizam. Pogotovo, ako nakon gore navedenog iscrpljenja tela da održi balans u organizmu, spavamo na znatno nižim temperaturama.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.