DOKTORKA OTKRILA SAVRŠENU RAZLIKU U SPOLJNOJ I TEMPERATURI UNUTAR STANA: Posledice promena mogu biti KOBNE
Klima uređaj, Foto: Profimedia

IZBEGNITE "šok"

DOKTORKA OTKRILA SAVRŠENU RAZLIKU U SPOLJNOJ I TEMPERATURI UNUTAR STANA: Posledice promena mogu biti KOBNE

Posledice tih promena mogu biti veoma brze, naročito zbog našeg "zbunjenog" organizma u momentima kada mu priredimo naglu promenu temperature

Objavljeno:

U vrelim letnjim danima dobro rashlađena prostorija je spas. Ipak, nije dobro ako su razlike u spoljnoj i temperaturi unutar neke prostorije velike.

Posledice tih promena mogu biti veoma brze, naročito zbog našeg "zbunjenog" organizma u momentima kada mu priredimo naglu promenu temperature. Koja je idealna razlika ove dve sredine i kako one utiču na naše telo, za Telegraf.rs objašnjava dr Biserka Obradović.

- Klima-uređaji ne bi trebalo da budu podešeni tako da temperatura bude niža od šest do osam stepeni nego što je spoljna temperatura. Jedini slučaj je kada je napolju 40 stepeni, onda može da bude podešena na 30 stepeni, ali to je maksimum - kaže dr Obradović i dodaje:

- Kad uđete u neku prostoriju, vi se prosto "zaledite" zbog niske temperature. To je veliki atak na organizam. To je isto kao da ulazite u hladnu vodu nakon sunčanja ili da skačete u hladnu vodu posle duže vremena provedenog na suncu. Stalno o tome govorimo da može doći da iznenadne smrti, a zašto? Zato što iznenada prelazimo iz veoma tople u hladnu sredinu. Naš organizam želi da zadrži tu toplotu koju ima i onda dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova.

Klima uređaj
foto: Profimedia

Sagovornica portala Telegraf savetuje da ukoliko znamo da moramo ući u neku prostoriju koja je mnogo hladnija nego što je spoljašnja temperatura, moramo da obezbedimo telu prilagođavanje.

- Prvo bi trebalo ući u neku međuprostoriju ili hodnik, da bismo našu temperaturu spustili neki stepen niže, pre nego što uđemo u sasvim rashlađenu prostoriju - savetuje dr Obradović.

Bonus video:

01:53

NE BISTE VEROVALI KOLIKO KLIMA UREĐAJU ZAISTA TROŠE Električar otkrio kako da mesečno UŠTEDIMO I DO 3.000 DINARA NA RAČUNIMA

(Espreso/ Telegraf/ Marta Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.