BEZ PALJENJA RERNE NAPRAVITE SPECIJALITET OD KOJEG KREĆE VODA NA USTA: Griz je neizostavan, ukus SAVRŠEN! (RECEPT)
Recept za kolač od griza, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica recipes

divota

BEZ PALJENJA RERNE NAPRAVITE SPECIJALITET OD KOJEG KREĆE VODA NA USTA: Griz je neizostavan, ukus SAVRŠEN! (RECEPT)

Recept za kolač od griza koji je nekada davno bio veoma popularan

Objavljeno:

Prži sunce, temeperature su na maksimumu i mnogima je teško da naprave bilo šta što bi moglo da se pojede.

Da ne bi morali da dežurate pored rerne ili ringle, spremite sjajan osvežavajući kolač.

Ovaj recept je bio veoma popularan osamdesetih godina, a glavni sastojak je griz. Pa da krenemo!

Sastojci:

  • 850 ml mleka
  • kesica pudinga od vanile
  • 6 kašika pšeničnog griza
  • 15 kašika šećera
  • 200 g keksa
  • 200 g šlag-krema
  • 200 ml kisele vode

Priprema:

U šerpicu sipajte 250 mililitara mleka, dodajte mu pet kašika šećera i stavite da se kuva. U drugoj posudi razmutite prašak za puding od vanile, pa kad mleko sa šećerom provri, ulijte puding i zakuvajte.

Skinite šerpicu sa kuvanim pudingom sa ringle i prekrijte je prozirnom folijom kako se ne bi uhvatila korica.

Uzmite drugu šerpu, u nju sipajte preostalih 600 mililitara mleka, dodajte 10 kašika šećera, šest kašika griza i stavite da se kuva. Ovu smesu bi sve vreme trebalo da mešate kako se griz ne bi "uhvatio" za dno posude. Kad je griz skuvan, skinite šerpu sa vatre, pa i preko nje stavite prozirnu foliju.

Griz, ilustracija
Griz, ilustracijafoto: Ruslan Nassyrov / Alamy / Alamy / Profimedia

U plastičnu posudu sipajte prašak za šlag-krem i malo kisele vode, pa mutite mikserom. Postepeno dodajte ostatak kisele vode i umutite šlag tako da bude čvrst.

Trećinu umućenog šlaga sipajte u prohlađen puding, dodajte skuvani griz i sve još jednom dobro izradite mikserom.

Na tacnu poređajte keks, preko keksa nanesite fil, a preko fila ostatak umućenog šlag-krema. Po želji, preko šlaga možete da narendate čokoladu ili da kolač pospete kakao-prahom, mlevenim orasima, mlevenim keksom...

I uživajte!

Bonus video:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.