OVE NAMIRNICE SVI DRŽIMO U FRIŽIDERU , A NE BI TREBALO: Tako gube ukus i KVALITET
Frižider, Foto: Mike Ford / Alamy / Alamy / Profimedia

saveti

OVE NAMIRNICE SVI DRŽIMO U FRIŽIDERU , A NE BI TREBALO: Tako gube ukus i KVALITET

Ako ga držite u frižideru, on se brže suši

Objavljeno:

Hlađenje nekih namirnica može da promeni njihov ukus, da smanji njihov nutritivni kvalitet ili da ubrza njihov proces kvarenja.

U nastavku vam predstavljamo namirnice koje nikada ne smemo da držimo u frižideru:

Frižider
foto: Profimedia

Hleb

Ako ga držite u frižideru, on se brže suši. I na kraju jedete suvi hleb. Umesto toga, držite ono što ćete jesti u roku od četiri dana na sobnoj temperaturi, a ostatak zamrznite.

Krompir

Hlađenje negativno utiče na ukus krompira, pa ga je najbolje čuvati u papirnim kesama. Zapamtite, plastične kese obezbeđuju vlagu i ubrzavaju proces propadanja.

Voće poput…

Avokado, jabuke, banane, citrusi, bobičasto voće, breskve, kajsije i nektarine treba čuvati van frižidera. Hlađenje ovog voća će dovesti do gubitka ukusa i teksture. Međutim, možete da ohladite ovo voće 30 minuta pre jela ako želite lepši zalogaj.

Pomorandžu, limun i limetu čuvajte na sobnoj temperaturi na kuhinjskom pultu. Samo pazite da ne budu previše blizu.

Takođe, ne čuvajte nezreo avokado u frižideru, ali već zreo ili isečen avokado može da se ohladi.

Crni luk

Najbolji način za čuvanje luka je u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu, dalje od krompira. Krompir ima tendenciju da oslobađa vlagu koja će ubrzati truljenje luka.

Paradajz
foto: RINA / Privatna arhiva

Paradajz

Paradajz gubi ukus i postaje kašast kada se čuva u frižideru. Međutim, da bi paradajz brže sazreo, čuvajte ga van frižidera u papirnoj kesi. Kada sazre, trajaće oko tri dana.

Kečap, soja sos

Zahvaljujući sirćetu i konzervansima, kečap i soja sos će biti sasvim u redu bez hlađenja, čak i nakon što su otvoreni.

Žitarice

Vaše jutarnje žitarice će biti sasvim u redu i van frižidera.

Ulja

Skoro sva ulja su bezbedna za skladištenje na sobnoj temperaturi. Ako ulje ima manji sadržaj zasićenih masti, kao što je šafranovo ili suncokretovo, imaće koristi od čuvanja na hladnom, pa ga čuvajte u tamnom ormariću ili na vratima frižidera. Jedina ulja koja morate da čuvate u frižideru su ulja na bazi orašastih plodova.

Kafa

Svi znate ovo. Kafa je najbolja kada se čuva u hermetički zatvorenoj posudi. U stvari, hlađenje kondenzuje kafu i smanjuje njen ukus.

Kiseli krastavčići

Sa visokim sadržajem konzervansa, kiseli krastavci će ostati sveži van frižidera. Čuvajte ga na otvorenom prostoru, tako da se vazduh može kretati oko njega.

Dinja
foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Dinja

Jednom ohlađena, ima tendenciju da se razgrađuje i postane zrnasta. Da bi aroma ostala netaknuta, dinje treba čuvati na sobnoj temperaturi. Međutim, nakon sečenja, dinju treba čuvati u frižideru tri do četiri dana.

Med

Hlađenje će uzrokovati da se slatki med stvrdne. Zato ga treba čuvati na sobnoj temperaturi i van direktne sunčeve svetlosti.

Koštunjavo voće

Koštunjavo voće poput breskve, trešnje i šljive nisu baš dobri prijatelji sa frižiderom, pa je najbolje da ih držite po strani u kuhinji dok ne sazre i budu spremni za jelo.

Beli luk

Hlađenje smanjuje ukus belog luka i utiče na njegov životni vek. Rashlađeno okruženje zapravo može izazvati razvoj buđi. Čuvajte beli luk u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu.

Začini

Mleveni začini ne zahtevaju nikakvo hlađenje.

Orašasti plodovi i suvo voće

Nema potrebe da ih hladite. Orašasti plodovi će bi sasvim dobro i na hladnom, tamnom mestu.

Paprike

Bilo da su crvene, zelene, žute, pa čak i čili paprike, biće sasvim u redu bez ikakvog hlađenja. Čuvajte ih u papirnoj kesi na hladnom mestu.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.