OVE GREŠKE PRI KUVANJU HRANU ČINE OPASNOM: Jednu svi PRAVIMO, a može biti uzrok TROVANJA
Kuvanje, Foto: Profimedia

odmah prestanite

OVE GREŠKE PRI KUVANJU HRANU ČINE OPASNOM: Jednu svi PRAVIMO, a može biti uzrok TROVANJA

Neke greške su evidentne, ali ih svejedno svi pravimo, druge su manje očigledne ali vrlo opasne

Objavljeno:

Neke stavri mislimo da će se neutralisati kuvanjem, prženjem ili nečem sličnim, ali to nije istina, zapravo mnoge greške koje pravimo mogu nas koštati celokupnog velnesa i zdravlja.

U nastavku vam predstavljamo 9 uobičajenih grešaka koje možete napraviti prilikom rukovanja namirnicama, kuvanja i skladištenja hrane, a koje vašu hranu čine opasnom jer povećavaju rizik od trovanja.

Kuvanje, Kuhinja, Domaćica, Kuvarica
foto: Profimedia / Sam Edwards / Caia Image /

Ne perete ruke pre kuvanja ili jela

Ovo je najčešća greška u kuvanju i istovremeno pravilo broj 1 koje morate striktno poštovati. Mnogi zaboravljaju da operu ruke, koje nose sve vrste mikroba koje mogu da kontaminiraju inače bezbednu hranu. Zato pre kuvanja i pre jela uvek treba da perete ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Takođe treba prati ruke tokom i nakon pripreme hrane, posebno sirovog mesa.

Sirovu živinu perete pre kuvanja

Možda vam se čini čudnim, ali u stvari, ne morate da peretepileći file pre nego što ga pripremate. Većina sirove živine sadrži bakterije, koje se na svu sreću neutrališu kuvanjem. Kada isperete sirovu živinu (ili bilo koje sirovo meso), voda može proširiti ove bakterije na sudoperu, slavinu, kuhinjski pult, pribor i druge površine, gde mogu lako kontaminirati drugu hranu.

Kuhinja
foto: Promo

Koristite sapun za pranje hrane

Kada govorimo o "metodičkom pranju" hrane, ne mislimo na upotrebu sapuna ili deterdženta za pranje sudova. Ispiranje čistom, tekućom vodom i sušenje na papirnim ubrusima ili kuhinjskom papiru je preporučeni postupak za pranje svežeg voća i povrća.

Koristite isti pribor od početka do kraja

Nažalost, mnogi ljudi prave grešku koristeći isti pribor tokom kuvanja. Na primer, kada pravite špagete sa mlevenim mesom, sirovo mleveno meso možete da „razbijete“ istom kašikom koju koristite za mešanje ili serviranje kuvanog sosa. Vreme je da prekinemo tu naviku. Bakterije koje izazivaju bolest od sirovog mesa i morskih plodova mogu kontaminirati istu hranu čak i nakon kuvanja. Koristite novi pribor ili ga dobro operite nakon što dođe u kontakt sa mesom ili morskim plodovima.

Koristite začine dok rukujete sirovim mesom

Mnogo puta, dok pripremate sirovo meso, posezaćete za raznim začinima da ga posipate. Ali istraživanja pokazuju da te posude za začine mogu biti kontaminirane sirovim mesom koje ste upravo dodirnuli. Ako pripremate sirovo meso ili morske plodove, stavite odmerene količine začina u malu posudu ili operite ruke sapunom i vodom pre nego što počnete da rukujete bilo kojom bočicom sa začinima.

Kuhinja, Kuvanje, Šepe, Šerpa, Tiganj, Šporet
foto: Profimedia

Određujete „odoka“ da li je meso spremno

Temeljno kuvanje sirovog mesa ili morskih plodova i korišćenje kvalitetnog termometra je ključ za ubijanje svih organizama koji uzrokuju bolesti koje se prenose hranom. Istraživanja su pokazala da ne možete reći da li je hrana dobro kuvana samo ako pogledate njenu boju ili teksturu. Ono što određuje da li je meso spremno je njegova temperatura.

Čekate više od 2 sata pre nego što kuvanu hranu stavite u frižider

Prema mišljenju stručnjaka, ako je temperatura okoline ili u zatvorenom prostoru viša od 32 stepena Celzijusa, kuvanu hranu treba ohladiti. Kada se kuvana hrana neko vreme izloži visokim temperaturama, bakterije koje izazivaju bolesti mogu da porastu do opasnih nivoa.

Greške koje hranu čine opasnom: Jedete hranu koja je bila u frižideru duže od 4 dana

Ne možete reći da li je hrana bezbedna za jelo ako vam izgleda dobro i nema loš miris. Ostaci se mogu držati u frižideru tri do četiri dana ili u zamrzivaču tri do četiri meseca. Nakon ovog vremena povećava se rizik od kvarenja ili trovanja hranom jer bakterije ili toksini mogu dostići nebezbedne nivoe.

ITALIJANSKA KUHINJA NA SRPSKI NAČIN! Majka i snajka iznele pred Dušana minestrone supu i lazanje:

00:28

ITALIJANSKA KUHINJA NA SRPSKI NAČIN! Majka i snajka iznele pred Dušana minestrone supu i lazanje: OVAKO IH JE OCENIO

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.