OVAKO ĆETE BEZ HEMIKALIJA IZBELETI ODEĆU: Biće blistava očas posla, ostaćete u ČUDU kad vidite rezultat
Odeća, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

OVAKO ĆETE BEZ HEMIKALIJA IZBELETI ODEĆU: Biće blistava očas posla, ostaćete u ČUDU kad vidite rezultat

Ako u svojem domu posedujete barem jedan komad bele odjeće, znate koliko je teško održati tu odeću belom.

Objavljeno:

Nudimo vam šest trikova kako efikasno izbeliti odeću bez štetnih hemikalija.

1. Koristite prirodni izbeljivač – Sunce

Kad operete odeću, okačite je na žicu i ostavite na suncu da se osuši. Preskočite sušilicu jer će sunčevi zraci izbeliti vašu odeću bez mirisa i opasnosti od izbeljivača.

Do izbeljivanja dolazi zbog jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje razbijaju hemijske veze u mrlji, pa tako i mrlja nestane. Takav proces se događa i kod hemijskih sredstava za izbeljivanje.

2. Namačite odeću u limunovom soku

Sok od limuna izvrstan je izbeljivač koji beloj odeći daj novi sjaj, a tako ujedno i nema rizika od preteranog izbeljivanja, kao što to kod biste sredstva za izbeljivanje. Pomešajte pola šoljice limunovog soka u oko 3,5 litara vruće vode.

Ovaj rastvor dobro promešajte i ostavite da odeća u njemu stoji jedan sat ili preko noći. Kada izvadite odeću iz rastvora, ostatak rastvora sipajte u mašinu i operite odeću kao i inače.

3. Dodajte alkoholno sirće u mašinu tokom pranja

Sirće bi trebalo da vam bude najbolji prijatelj što se tiče vaše odeće. Od izbeljivanja odeće i uklanjanja mrlja i neželjenih mirisa, sirće može stvarno učiniti mnogo toga kad je odeća u pitanju. Za izbeljivanje bele odeće, napravite rastvor od 1/4 šoljice soka od limuna s 1/2 šoljice destilovanog alkoholnog sirćeta. Ovaj rastvor idealan je alternativa za izbeljivač.

Ako pak imate odeću neprijatnog mirisa, to možete ublažiti dodavanjem 1 šoljice sirćeta u mašinu tokom poslednjeg ciklusa ispiranja.

4. Soda bikarbona takođe deluje kao izbeljivač

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je hemijski vrlo slična prašku za pranje rublja (natrijum karbonat) pa se zato može koristiti na sličan način.

Soda je prirodni ublaživač neprijatnih mirisa, tako da vaša odeća ne samo da će biti svetlija, nego će i oni imati vrlo sveži miris. Ona je takođe i blag antiseptik, pa će vaša odeća ali i mašina biti zaštićena od bakterija.

5. Koristite prirodne deterdžente za pranje rublja

Danas u prodavnicama možemo pronaći i prirodne deterdžente za pranje rublja. Oni se sastoje od biljnih enzima i prirodnih minerala koji čiste jednako efikasno kao i oni s hemikalijama.

Ipak, ovi prirodni nisu tako grubi prema tkaninama pa tako mogu i znatno produžiti vek vašoj odeći. Najbolji deo je to da su biorazgradivi i da ne zagađuju okolinu, za razliku od uobičajenih deterdženata koje koristimo.

6. Plava je nova bela

Plava i žuta su komplementarne boje. Tako ćete dodavanjem plave tečnosti ukloniti žućkastu nijansu koju je vaša odeća poprimila. Sledite uputstva na ambalaži kada dodajete plavu boju. Dodavanje 1/4 do 1/8 čajne kašičice trebalo bi da dâ rezultate, piše Bright Side.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.