SVI LUDE ZA MESNOM DIJETOM, A LEKARI EKSTREMNO ZABRINUTI: Otkrili šta može da vam se desi, vrlo je OPASNO
Šnicla, Foto: Profimedia

Ne preporučuju

SVI LUDE ZA MESNOM DIJETOM, A LEKARI EKSTREMNO ZABRINUTI: Otkrili šta može da vam se desi, vrlo je OPASNO

Omiljena hrana svih Srba je upravo meso, a mesna dijeta je postala poznata širom sveta, upražnjavaju je čak i mnogi psiholozi i psihijatri, ali evo šta kažu lekari

Objavljeno:

Ova dijeta nema koristi za telo i može da mu naškodi“, rekla je dijetetičarka Su-Elen Anderson Hejns za HuffPost, navodeći nedostatak vlakana kao jedan od najočiglednijih nedostataka ishrane.

Iako će se na pomisao, da pojedu biftek, jaja i puter za doručak, ručak i večeru nekima prevrnuti stomak, nova hit mesna dijeta pod haštagom #carnivorrediet ima milione obožavatelja, a mnogi tvrde da je poboljšana verzija keto dijete .

Međutim, ako vas privlači meso, verovatno ćete odustati od njega kada naiđete na listu stanja izazvanih ovom mesožderskom ishranom; između ostalog nadutost, žgaravica, loše varenje, stomačni problemi i dijareja). Iako postoje blaže i strožije verzije, ortopedski hirurg Šon Bejker, začetnik dijete, predlaže uživanje u širokom spektru proteina (od uobičajenih pilećih krilca i rebara do manje poznatih životinjskih organa kao što su srce i jetra), kao i uživanje u proteinskim nusproizvodima (jaja, slanina i mlečni proizvodi sa niskim sadržajem laktoze, kao što je puter).

meso
foto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

U ovoj ishrani zabranjeno je sledeće: povrće, voće, integralne žitarice, orasi, semenke, biljna ulja, šećer i alkohol, a Bejker tvrdi da leči sve moguće bolesti; od lajmske bolesti do multiple skleroze. Najčešće se koristi za mršavljenje, a internet je pun fotografija pre i posle i video snimaka transformacije koji detaljno opisuju prednosti i nedostatke ovog restriktivnog plana ishrane.

Ali da li je neka od ovih tvrdnji tačna? „Ova dijeta nema koristi za telo, a može da mu naškodi“, rekla je dijetetičarka Su-Elen Anderson Hejns za HuffPost, a jedan od najočiglednijih nedostataka ishrane je nedostatak vlakana. „Meso ne sadrži vlakna, a ishrana koja se sastoji samo od mesa može da izazove ozbiljne probleme sa crevima jer vlakna apsorbuju vodu, pospešuju stolicu i deluju kao izvor goriva za korisne bakterije u crevima.

Gastroenterolog dr Deepinder Gojal smatra da ova dijeta može imati ozbiljne zdravstvene posledice. „Bez vlakana dolazi do promena u crevnoj mikrobiologiji, zatvora, povećanog rizika od divertikuloze i divertikulitisa“, objasnio je on, a ishrana bez voća i povrća će verovatno dovesti do manjka nekih vitamina, možda čak i do skorbuta. Dodajte tome i povećan nivo holesterola iz zasićenih masti, posebno za one koji jedu puno crvenog mesa, a imate veći rizik od moždanog i srčanog udara“, kaže doktorka. „Malo je ironično da su neki od potencijalnih dugoročnih efekata ove dijete upravo simptomi koje ljudi pokušavaju da izbegnu tako što se na nju pridržavaju“, rekao je Velšans. "Kaže da je najbolja dijeta ona sa najrazličitijim namirnicama u njoj."

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

Gubitak težine je glavna ideja ove dijete, a oni koji je probaju kažu da gube samo masnoće. Dok su dijete sa malo ugljenih hidrata trenutno popularne za povećanje sposobnosti tela da metabolizuje masti, ugljeni hidrati su prirodno preferirani izvor goriva za mozak i rad mišića", rekao je Gojal. "Kada isključimo ugljene hidrate, nivoi insulina opadaju, što dovodi do toga da naše telo gubi važne elektrolite kao što su natrijum, kalijum i magnezijum, što izaziva glavobolje, vrtoglavicu i grčeve u mišićima. Tokom perioda fizičkog napora, naše performanse mogu biti ugroženi, vremenski oporavak će biti duži, a rizik od povrede je veći“, objašnjava on.

„Svaka dijeta koja ima za cilj da eliminiše čitavu grupu namirnica smatra se restriktivnom. Ograničenje stvara napetost u nama koja se često vraća u epizodama prejedanja nekada zabranjenom hranom. A onda možemo da se osećamo kao da smo pogrešili i da doživimo pad u fizičkom i emocionalnom smislu“, slažu se stručnjaci i objašnjavaju da nijedna kontrolisana studija ne podržava tvrdnje da isključivo mesna dijeta smanjuje bol, leči depresiju ili ublažava bilo koju tegobu; i izvesno je da može da stvori 'haos' u telu!

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/ Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.