recept
SPREMITE PILAV NA OVAJ NAČIN I NE BRINITE DA LI ĆE SE POKVARITI: Staro Srpsko jelo bez mesa, idealno za VRELE DANE
Kako da napravite laganiju verziju poznatog jela, a bez straha da će se pokvariti na visokm temperaturama. Spremite pilav sa povrćem i jajima i uživajte!
Pilav sa jajima i povrćem možete da jedete kao samostalan obrok ili da ga služite kao prilog uz meso, ribu ili salatu. Ljubitelji tradicionalne kuhinje uživaće u pravom, srpskom pilavu, a mi vam dajemo recept za nešto laganiju verziju. Brzo se pravi, a božanstvenog je ukusa!
Sastojci:
2 šolje dugog ili basmati pirinča
4 šolje povrtnog ili pilećeg bujona
2 kašike maslaca ili ulja
1 luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šargarepa, iseckana na kockice
1 crvena paprika, iseckana na kockice
1 šolja graška (može biti smrznuti)
4 jaja
so i biber po ukusu
sitno seckani peršun za posipanje (opciono)
Priprema:
Operite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi dok ne postane bistra. Ocedite ga i ostavite sa strane. U širokom loncu, zagrejte maslac ili ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckani luk i beli luk i dinstajte ih nekoliko minuta dok ne postanu staklasti. Dodajte šargarepu, crvenu papriku i grašak u lonac. Dinstajte povrće još nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte pirinač i promešajte ga sa povrćem da se sjedini. Prelijte bujon preko pirinča i povrća. Dodajte so i biber po ukusu. Promešajte sve sastojke.
Smanjite temperaturu, stavite poklopac i kuvajte pilav oko 15-20 minuta, ili dok pirinač ne bude skuvan i upije tečnost. Skuvajte jaja da budu tvrdo kuvana, pa očistite i iseckajte na kriške. Kada je pilav gotov, servirajte ga na tanjirima i poslužite sa kriškama jaja odozgo. Posipajte sitno seckanim peršunom.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!