ZA OVU BILJKU SVI MISLE DA JE KOROV, A ONA JE SVE SUPROTNO: Kada vidite kakvu PRIMENU ima ODMAH ĆETE JE OBRATI
Kopriva, Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

pažnja

ZA OVU BILJKU SVI MISLE DA JE KOROV, A ONA JE SVE SUPROTNO: Kada vidite kakvu PRIMENU ima ODMAH ĆETE JE OBRATI

Listovi i peteljke pokriveni sitnim iglicama koje su na vrhu kukaste, a pri dnu debele

Objavljeno:

Kopriva je biljka koja sadrži organsko gvožđe, koje je osnova crvenih krvnih zrnaca. Anemija, umor, visok krvni pritisak, šećer, reumatske tegobe mogu se ublažiti upotrebom koprive. Ova kraljica korova može se naći u svim delovima prirode, uglavnom se beru vrhovi lista koprive, koji su, kako se smatra, najkvalitetniji u rano proleće.

Naziv: Kopriva

Latinski naziv: urtica dioica

Kopriva
foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Sinonimi: koprva, kopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, žara.

Opis biljke: kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Stabljika je uspravna visine do 1,5 m. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama.

Listovi i peteljke pokriveni sitnim iglicama koje su na vrhu kukaste, a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetne kopriva grančice nose ili muške ili ženske cvetove. Plod koprive je mali jednosemeni oraščić.

Kopriva izuzetno je bogata raznim korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr.

Kopriva
foto: Printscreen/Youtube

Gde raste kopriva?

Raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mestima kao korov.

Mogu se praviti razna jela od koprive, a relativno svi ljudi u Srbiji ih vole.

Evo jednog recepta za jelo od koprive.

- 2 šake mladog lišća koprive

- kukuruzno brašno (trećina u odnosu na količinu vode)

- nekoliko kašika hladno ceđenog ulja

Priprema:

U šerpu sa posoljenom vodom stavite oprano i iseckano mlado lišće koprive. Pustite da voda provri, pa smanjite vatru. Polako dodajte kukuruzno brašno, stalno mešajući. Kada se masa zgusne, dodajte nekoliko kašika kvalitetnog, hladno ceđenog ulja. Dobro izmešajte i sklonite sa vatre.

Izručite u posude i poslužite sa kiselim mlekom.

Pored jela koristi se i za čajeve. U proključalu vodu ubacite listove koprive, mogu biti sušeni ili sveži, i u par minuta imaćete zdrav čaj.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Rulek.rs/Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.