OVE GREŠKE PRAVE SVI SRBI: Da li je bezbedno da jedete hranu sa koje ste odsekli buđ?
Buđ, Foto: Veronica Wong / Alamy / Alamy / Profimedia

opasnost

OVE GREŠKE PRAVE SVI SRBI: Da li je bezbedno da jedete hranu sa koje ste odsekli buđ?

Male količine vam neće štetiti, ali problem može nastati uz kontinuiranu konzumaciju

Objavljeno:

Šta se može dogoditi s našim organizmom ako smo pojeli hranu na kojoj se nalazi buđ?

Malo toga je tako neprijatno kao kada zagrizete parče hleba i shvatite da imate puna usta buđi koju niste ni primetili. Verovatno vam se prevrne stomak samo pri pomisli na to, a ako vam se to ikada dogodilo, možda ste se zapitali koliko je to opasno za vaše telo.

Ne brinite, ovo se dešava skoro svima i nema previše razloga za brigu. Svi znamo da su neke vrste plesni namenjene za jelo, kao što su one koje se nalaze na sirevima kao što su brie ili kamember, a šta se dešava kada jedete nejestivu buđ?

A šta je sa onim dobro poznatim zelenim mrljama ili belim „dlačicama“ koje se neočekivano pojavljuju na voću, povrću, hlebu i mlečnim proizvodima?

Možda će vam biti muka nakon što ste slučajno pojeli, ali to je najverovatnije zato što je buđ lošeg ukusa, a ne zbog toksina koje sadrži. Izuzetak su plesni koje sadrže mikrotoksine, koji se obično nalaze u žitaricama i orašastim plodovima, ali i u celeru, jabukama, soku od grožđa i nekim drugim namirnicama.

Male količine vam neće štetiti, ali problem može nastati uz kontinuiranu konzumaciju jer se mikrotoksini mogu akumulirati u jetri i bubrezima i uzrokovati dugotrajne zdravstvene probleme, piše centarzdravlja.hr.

U svakom slučaju, smatrajte da je vaš stomak veoma nepovoljna sredina u kojoj većina bakterija i gljivica ne može da preživi. Ako pojedete malo buđi i ne osetite druge simptome osim mučnine, nema potrebe da se obratite lekaru.

Mučnina i povraćanje nakon što pojedete buđavu hranu

Malo je verovatno da ćete se zaista razboleti od buđi, ali u retkim slučajevima moguće je da dobijete mučninu i povraćanje koje ne prestaje, a onda treba da se obratite lekaru. Moguće je da će vam prepisati nešto što će stimulisati pražnjenje kako biste očistili organizam.

Ponekad je moguća alergijska reakcija na određene vrste plesni, koje mogu doprineti respiratornim tegobama, ali ne brinite – obično su privremene i lako se leče.

Da li je u redu samo ukloniti buđav deo?

Ako niste previše izbirljivi, možda ćete doći u iskušenje da samo odrežete buđav deo i nastavite da jedete, ali da li je to mudro zavisi od vrste hrane. Treba imati na umu da osim onoga što vidimo na površini, sve plesni imaju „koren“ koji napada hranu. Pošto ovi koreni dozvoljavaju toksinima (ako ih ima) da se šire u zahvaćenu hranu, najbolji način delovanja je da se sve baci.

Međutim, buđ ne može tako lako da prodre u određene tvrde sireve, tvrde salame, čvrsto/tvrdo voće i povrće kao u mekšu hranu. Ovo čini ovu hranu lakšom za spasavanje sa plesnivog mesta – samo se pobrinite da odsečete bar još jedan centimetar oko buđavog područja.

Ove namirnice su u redu za jelo nakon što odsečete buđavi deo: tvrdi sirevi, tvrde salame, tvrdo voće, povrće.

Ove namirnice treba baciti ako se pojavi buđ: meki sirevi (koji ne smeju da budu buđavi), meko voće, kao što su jagode, grožđe, borovnice, breskve, pekarski proizvodi, mahunarke, orasi, jogurt, slatki krompir, meso, hleb.

Kako sprečiti stvaranje buđi?

Toplo, vlažno okruženje podstiče rast plesni, a suve spore plesni lebde kroz vazduh tražeći nova mesta za naseljavanje i širenje.

Da biste to izbegli, sledite ove savete:

– proverite da li u hrani ima buđi pre kupovine

– kupujte hranu u malim količinama koju ćete brzo potrošiti da buđ ne bi imala vremena da raste

– zaštitite hranu plastičnom folijom

– brzo čuvajte hranu u frižideru

– pojedite ostatke u roku od tri do četiri dana

– redovno čistite frižider

– održavajte nivo vlažnosti u vašem domu ispod 40%

Ukratko, verovatno se nećete razboleti ako jedete buđavu hranu, ali obavezno bacite većinu hrane na prvi znak buđi. Da biste sprečili njegovu pojavu, pravilno umotajte svu hranu i čuvajte je u čistom, suvom frižideru, piše N1.hr.

02:11

Zašto je hrana skuplja kada se naruči onlajn: Stručnjak dao objašnjenje koje se mnogima neće svideti

(Espreso/N1.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.