OVA BILJKA MOŽE DA SMANJI TEMPERATURU U STANU: Ako nemate klimu, nabavite je što pre
Foto: Printscreen YouTube/KrunaVD

HIT

OVA BILJKA MOŽE DA SMANJI TEMPERATURU U STANU: Ako nemate klimu, nabavite je što pre

Sanseverija takođe pomaže u rashlađivanju okoline

Objavljeno:

Među svim vrstama biljaka, neke imaju neverovatne sposobnosti da budu puno više od običnog lepog cveta. Sanseverija – biljka zelenih listova intenzivnih boja, kruta i uspravna, koja osim što je dekorativna ima sposobnost pročišćavanja vazduha u kući, uspeva na skrovitim mestima, dobro se prilagođava gotovo svakom prostoru, zahteva malo pažnje i upija malo letnje toplote.

Sanseverija, ili svekrvin jezik, kako je još zovu, je popularna biljka koja ne zahteva mnogo održavanja. Poreklom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala vrlo cenjena biljka u čitavom svetu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svetlosnim i temperaturnim uslovima. Jedna od najboljih odlika ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju. Ovaj noćni proces podrazumeva da sanseverija tokom noći oslobađa kiseonik i apsorbuje ugljen dioksid, što doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha u prostoru u kojem se nalazi.

Sanseverija takođe pomaže u rashlađivanju okoline. Tokom vrelih dana ona kroz lišće ispušta vlagu u vazduh, što ima prirodni efekat hlađenja.

Još jedna prednost ove biljke je njena sposobnost upijanja toksina rasprostranjenih u vazduhu. Dokazano je da ova biljka može da ukloni nepoželjna hemijska jedinjenja, poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koja emituju proizvodi za čišćenje, boje ili nameštaj. Poboljšanjem kvaliteta vazduha sanseverija doprinosi stvaranju zdravijeg životnog prostora, piše Elle.

(Espreso/Elle)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.