AKO VAS STRŠLJEN UJEDE ISTOG TRENUTKA MORATE DA URADITE 1 STVAR: Dr Vladan OBJASNIO kada može biti OPASNO
Foto: Profimedia

OPREZ

AKO VAS STRŠLJEN UJEDE ISTOG TRENUTKA MORATE DA URADITE 1 STVAR: Dr Vladan OBJASNIO kada može biti OPASNO

Dr Vladan je objasnio kako se reaguje kada vas ujede stršljen

Objavljeno: 12:48h

Čim dođe lepo vreme insekti krenu u pohod. Bude ih puno dvorište, a i kuću pretežno ulaze.

Samim tim oni napadaju i ljude. Jedan stručnjak Dragoslav Janković je objasnio šta morate da uradite u slučaju da vidite stršljena, a doktor Vladan šta kada vas ujede.

Stršljen
foto: Printscreen TikTok/venomousart

U prirodi ih i možemo izbeći, ali kada se nasele pod krovove, u roletne i oluke, teško ih se osloboditi. Njihovo gnezdo je poput lopte, nalik pčelinjem saću, i smeštaju ga u svako pogodno mesto. U pravo u ovom periodu, stršljenovi su najaktivniji i najbrojniji, pa je oprez neophodan.

Drgoslav Janković, stručnjak za uklanjanje opasnih životinja kaže da vremenske prilike prvenstveno utiču ove godine na njihovu agresivnost, otežano im je prikupljanje hrane i razmnožavanje legla.

"Samim tim, oni su dosta agresivniji, jer čuvaju to što imaju. Ukoliko vidite leglo, moj savet, iz iskustva to govorim, je da ništa ne reagujete, nego da pozovete službe, komunalnu policiju ili nekoga, oni će vas usmeriti na ljude koji su obučeni za uklanjanje legala", rekao je Janković.

Stršljen
foto: Profimedia

Ubod stršljena je bolan, otiče, crveni i svrbi, a opasan je za ljude sklone alergijskim reakcijama.

"Oni su opasniji, naravno, na mestima kada bi to bilo, kada je u pitanju, recimo jezik i vrat, u odnosu na noge i ruke. A kada se desi ujed stršljena, treba staviti prvo hladnu oblogu, ako se ima osećaj gušenja, onda se obavezno obratiti u najbližoj stanici hitne pomoći, ili zdravstvenoj službi, ili ako se pojavi osip po telu, onda se pacijenti, naravno, mogu uvek javiti", istakao je dr Vladan Ivanović iz Hitne pomoći u Užicu.

I u komunalnim službama, za ovakve intervencije su neophodni stručnjaci. U užičkom kraju, za sada, tek jedan Čajetinac rešava probleme bliskih susreta ljudi sa zmijama, stršljenovima i ostalim opasnim životinjama i insektima. Da je takvih stručnjaka potrebno više, potvrđuju i sve češći pozivi građana.

Bonus video:

07:09

ZAŠTO SMRDIBUBE SMRDE? Biolog objasnio šta insekt ispušta kada se oseti ugroženo I DA LI JE OPASNO ZA LJUDE

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.