SRBI NISU SVESNI DA JE U PITANJU OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Svaki 5. odrasli PATI, dr Skrobić UPOZORAVA
Foto: Printscreen/Prva TV

oprezno

SRBI NISU SVESNI DA JE U PITANJU OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM: Svaki 5. odrasli PATI, dr Skrobić UPOZORAVA

Kako da se tog problema rešite, koja je najbolja prevencija, da li se u njoj krije lek za zdravu naciju, objasnio je dr Ognjen Skrobić

Objavljeno: 11:38h

Gojaznost postaje sve veći zdravstveni problem Srbije. Ni gojazne osobe čak ne shvataju da je gojaznost hronična bolest, a statistike pokazuju da sve više ljudi u našoj zemlji pati od nje.

Kako da se tog problema rešite, koja je najbolja prevencija, da li se u njoj krije lek za zdravu naciju, objasnio je dr Ognjen Skrobić, specijalista opšte hirurgije Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Kilaža, Gojaznost, Dijeta, Mršavljenje, Detoks
foto: Profimedia / Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia /

"Pre svega, rekao bih da gojaznost postaje vrlo ozbiljan medicinski problem. Mi to dosta zanemarujemo i smatramo da je reč o estetskom problemu ili 'jednostavnom' višku kilograma. Ne, to je ozbiljan zdravstveni problem. Otprilike svaki peti odrasli čovek u Srbiji pati od gojaznosti. Veliki je već procenat onih koji imaju tzv. patološku gojaznost, a dominatan problem je taj što ima sve više gojazne dece. Taj procenat je značajno veći", rekao je dr Skrobić i dodao:

"Najviše moramo da radimo na prevenciji. Kad roditelji primete da se dete goji, treba odmah da preduzmu nešto, da potraže pomoć. Oni koji su gojazni u pubertetu i adolscentnom dobu, biće najčešće gojazni i tokom celog života", upozorio je dr Skrobić i istakao da je stil života najvažniji.

Gojaznost
foto: Profimedia

LEČENJE

"Prvi savet je dijeta, promena načina života. Tako bi svaki pacijent trebalo da počne. Danas je veoma bitna psihološka podrška, a često je potcenjujemo. Danas po prvi put možda imamo dosta efikasne lekove za lečenje gojaznosti. Oni mogu najviše da pomognu pacijentima koji imaju ozbiljnu kliničku gojaznosti, da ne dođe do onog stadijuma hirurgije. Hirurško lečenje gojaznosti treba da bude poslednja opcija", objasnio je hirurg.

Bonus video:

02:45

GOJAZNOST NIJE SAMO ESTETSKI I ZDRAVSTVENI, VEĆ I POLITIČKI PROBLEM Sagovornici Kurira o bolesti koju ima više od polovine Srba

(Espreso/Mondo/Prva TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.