SVE ŽENE OBOŽAVAJU OVAJ CVET, A RASTE SAMO U PRIMORSKIM KRAJEVIMA: Prati ga simbolika BESMRTNOSTI i večne LJUBAVI
Mimoza, Foto: Printscreen/ Youtube/ Kruna VD

dvorište

SVE ŽENE OBOŽAVAJU OVAJ CVET, A RASTE SAMO U PRIMORSKIM KRAJEVIMA: Prati ga simbolika BESMRTNOSTI i večne LJUBAVI

Kada dobijete buket mimoza na dar, znajte da je mimoza nežan cvet

Objavljeno:

Mimoza se vezuje za primorske krajeve i zato nije čudo što se vezuje za "zimske" mesece. U Srbiji kada vidimo mimozu uglavnom dolazi iz Herceg Novog gde se održava i "Praznik mimoze".

Mimoza ili acacia dealbata na latinskom je zimzelena, drvenasta biljka. Ova biljka ima preko preko 350 vrsta, a najpoznatija je ona koja potiče iz Brazila – mimosa pudica. Smatra se da je nakon dolaska iz Australije u Evropu prvenstveno bila biljka koja je krasila bašte bogatih Francuza, da bi se kasnije proširila na čitavo Sredozemlje.

Mimoza, Cvet, Cveće
foto: Printscreen/ Youtube/ Kruna VD

Legenda i simbolika mimoza

Ljubav nikada ne umire, zbog toga je mimoza simbol besmrtnosti. Legenda se vezuje za nesrećnu priču australijske princeze koja se zaljubila u običnog ribara. Otac to nije odobrio i odmah ju je prisilno oženio za nekog vojvodu. Ribar je od tuge pobegao u šumu, gde ga je uhvatio požar i u kojoj je umro, princeza kada je to čula potrčala je da nađe njegovo telo, i kada ga je pronašla legla je pored njega i od tuge umrla. Na mestu gde su preminuli izrasla je prelepa mimoza.

Zanimljivo je da se, pored ove legende, razvilo još jedno obeležje žutog cveća. Naime, mimoze su i simbol emancipacije žena. U Italiji, Rusiji, one su cveće koje se tradicionalno poklanjaju ženama za 8. mart, takođe su i zaštitni znak Nacionalnog dana borbe protiv bolesti grlića materice.

Kako se ophoditi prema mimozama

Kada dobijete buket mimoza na dar, iz neke od prethodno nabrojanih simbolika, ili prosto odlučite da obradujete sami sebe, znajte da je mimoza nežan cvet.

Obezbedite joj dovoljno svetlosti, udaljite je od izvora toplote (peći, šporeta, radijatora), odstranite joj uvele grančice i, za što dužu svežinu cveta, nakapajte nekoliko kapi limunovog soka u vodu.

Mimoza, Cvet, Cveće
foto: Printscreen/ Youtube/ Kruna VD

„Praznik mimoze“

Jedna od najznačajnijih manifestacija na našim prostorima je „Praznik mimoze“.

Manifestacija je osnovana 1969. godine, a uglavnom se održava u februaru. Održava se u čast cveta mimoze u crnogorskom gradu Herceg Novom. Za ovu godinu planiran je 52. po redu i biće održan u nešto izmenjenim okolnostima usled pandemije korona virusa.

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO):

13:23

OVAJ CVET U SRBIJI IMA NAJTUŽNIJU SIMBOLIKU Za neke je ljubičasta biljka simbol večne ljubavi, a za neke VEČNE TUGE (VIDEO)

(Espreso/ Novi svet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.