U STAROJ JUGI SMO TAMANILI "LEBA I MASTI": Ako nemate PARA, ovim "SIROTINJSKIM" jelima smo se NEKADA radovali
Hleb, mast i aleva paprika, Foto: Printscreen/ Youtube/ Bokina kuhinja

UKUSNO I DŽABE

U STAROJ JUGI SMO TAMANILI "LEBA I MASTI": Ako nemate PARA, ovim "SIROTINJSKIM" jelima smo se NEKADA radovali

Nvčanici su prazni, ali postoji rešenje naših predaka koji su jeli upravo ova jela sa minimalnom količinom sastojaka

Objavljeno:

Nikada nismo imali manje para, a namirnice nikada nisu bile skuplje. Odete u radnju, i nekada stze mogli da napunite kolica za 5000 dinara bez problema, a danas potrošite 1000 na tri stvari i još uvek nemate šta da jedete.

Ova jela su nekada bila popularna u staroj Jugoslaviji, zovu ih "sirotinjska" ali su zapravo nabijena kalorijama i nutrijentima koji nam pomažu da preguramo dan. Naši stari su ipak pucali od zdravlja, a danas jedemo avokado i pijemo limunade sa toplom vodom i statistički zdravstveno nam nikad nije bilo gore.

Zato ako vam fali novca u novčaniku, i ako ste raspoloženi za jela puna ukusa naših starih isprobajte ovo sa spiska.

Slatki kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak je lagan i pristupačan, a uz to i jednostavan za pripremu. Za bogatiji ukus dodajte kupusu i drugo povrće, proprženi crveni luk, papriku, beli luk, paradajz, te peršun.

Sladak kupus
foto: Printscreen/youtube/ Ivana’s Corner

Restovan krompir

Proprženom luku doda se skuvani krompir, koji se zatim izgnječi. Zatim se jelo začini mlevenom paprikom, solju i biberom, po ukusu.

Restovan krompir, Krompir
foto: Printscreen/Youtube/ Anina Kuhinjica

Hleba, masti i aleve paprike

Kao što smo napomenuli u uvodu, starije generacije se sećaju ove užine sa radošću, dok je decu danas ona nezamisliva.

Ovaj specijalitet je i dalje prisutan na trpezi u Vojvodini, posebno u seoskim sredinama u zimskim mesecima. Najbolji recept hleb i mast sa alevom paprikpom.

Mast i hleb, Hleb, Mast, Aleva paprika
foto: Printscreen/ Youtube/ Bokina kuhinja

Krompir u ljusci ili krompir „u čakširama“

Ništa jednstavnije do krompira kuvanog u ljusci, koji se služio uz sir i paradajz salatu. Ovo jelo je idealno za vrele letnje dane.

Postoji i zimska varijanta, koja se zove „krompir u čakširama“ i peče se prepolovljen sa ljuskom u rerni, a ako imate malo slaninice da ga obagatite, dobićete pravu gozbu

Hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šta da pojedete za doručak ili večeru, ovo može biti jedan od predloga.

Posni pasulj

Ova namirnica bogata je belančevinama, i kalorijski jaka. Sve što vam je još potrebno jesu paprika, luk i aleva paprika.

Pasulj
foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Tost hleb

Ako želite da izbegnete suhomesnate proizvode pune aditiva, za doručak ili večeru pojedite tost uz čašu jogurta.

Čorbast krompir

U propržen luk doda se krompir isečen na kockice, pa se šerpa nalije vodom. Nakon što se prokrčka, doda se paradajz ili paprika u vidu zaprške, kao i šargarepa i jelo je spremno za služenje.

Bajat hleb sa šećerom i mlekom

Hleb iseckan na komadiće pospe se šećerom i prelije vrelim mlekom. Nažalost, danas je kupovni hleb prepun aditiva.

Peciva od lisnatog testa

Za pripremu vam nije potrebno veliko umeće, a ni previše sastojaka. Probajte ove pogačice od lisnatog testa koje se spremaju za 15 minuta.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/ Luftika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.