OVA MEŠAVINA NE KOŠTA NIŠTA, A OTPUŠAVA SUDOPERU NA KECA: Sve sastojke već IMATE U KUĆI, oduševićete se REZULTATOM
Sudopera, Foto: Printscreen/TikTok/ mama_mila_

ODLIČNO

OVA MEŠAVINA NE KOŠTA NIŠTA, A OTPUŠAVA SUDOPERU NA KECA: Sve sastojke već IMATE U KUĆI, oduševićete se REZULTATOM

Nema toliko frustrirajućeg osećaja nego videti da se voda nakupila u vašoj sudoperi.

Objavljeno:

Nažalost, to je problem s kojim se svi mi susrećemo u ovom ili onom trenutku, a ponekad se čini da je lakše rešiti ga sam nego pozvati vodoinstalatera.

Začepljena sudopera kućna je popravka koja se može izvesti bez pomoći stručnjaka, ali to ne znači da biste trebalo da isprobate bilo koji od bezbrojnih trikova za čišćenje odvoda dostupnih na internetu. Važno je slušati savete onih koji znaju šta rade, zato je portal Best Life razgovarao s vodoinstalaterima i drugim stručnjacima kako bi dobili najbolja uputstva za ovaj zadatak.

Sudopera
foto: Printscreen/Tiktok/carolina.mccauley

1. Koristite gumu za otpušavanje

Kada se vaša sudopera ne prazni kako treba, nemojte odbaciti snagu najobičnije gume za otpušavanje. ‘Ovaj alat može biti vrlo efikasan u fizičkom uklanjanju začepljenja’, kaže Moe Solof, kuhinjski stručnjak u Fabuwood Cabinets. Kao što dalje objašnjava Kventin Mangano, vodoinstalaterski stručnjak koji radi s Coastal Home Services, korišćenje gume pomaže u stvaranju snažnog usisavanja preko odvoda. ‘Usisavanje i pritisak mogu da pomere začepljenje i omoguće vodi da slobodno teče’, napominje.

Međutim, ovaj jednostavan alat takođe može uzrokovati štetu, u zavisnosti od toga kako ga koristite. Prema Solofu, trebalo bi da izbegavate preteranu upotrebu gume kada pokušavate da otčepite sudoperu. ‘Kad se koristi s previše sile, može opteretiti cevi i potencijalno izazvati pucanje’, objašnjava. Daniel Džonson, glavni vodoinstalater i generalni direktor kompanije Dial One Johnson Plumbing, Cooling, & Heating, takođe naglašava važnost nežnog otpušavanja odvoda ako je to metoda koju odaberete. ‘Nežna perkusija poniranja može stvoriti kretanje u začepljenju koje ponekad dopušta sili vode da ga pomakne niz liniju’, kaže Džonson, ‘Budite nežni! Agresivne vodovodne instalacije mogu uzrokovati curenje’.

2. Napravite mešavinu octa i sode bikarbone

Možda već imate sve sastojke koji su vam potrebni da svoju sudoperu vratite u funkciju. Prema Solofu, možete kombinovati sirće i sodu bikarbonu koje samo treba sipati u začepljen odvod. ‘Ova mešavina koristi hemijske reakcije za otapanje određenih začepljenja’, kaže on. Mangano preporučuje mešanje jednakih delova sode bikarbone i sirćeta za ovu metodu. ‘Nakon što ga sipate u odvod, ostavite ga da odstoji neko vreme i zatim ga isperite vrućom vodom’, dodaje.

Ali, nemojte se oslanjati na hemijska sredstva za čišćenje odvoda. Mogli biste da pretpostavite da će sama kupovina hemijskog sredstva za čišćenje odvoda u prodavnici biti jednostavnija i efikasnija od pravljenja domaće mešavine. Ali, to je velika zabluda, prema Solofu: ‘Hemijska sredstva za čišćenje odvoda mogu biti primamljivo brzo rešenje, ali s vremenom često oštećuju cevi’.

Solof kaže da se greške poput ove s vremenom mogu pretvoriti u skupe popravke za vlasnike kuća – nečemu čemu je svedočio iz prve ruke. ‘Na primer, jedan klijent više puta je koristio hemijsko sredstvo za čišćenje odvoda kako bi očistio manja začepljenja, nesvestan progresivne štete nanete cevima’, priseća se, ‘To je na kraju dovelo do skupe zamene cevi’.

3. Koristite vodovodnu žicu

Ako tražite rešenja za sudoperu u specijalizovanim radnjama, odlučite se za vodovodnu žicu, savetuje Mangano. ‘Vodovodna žica ili burgija za čišćenje cevi je fleksibilan alat koji se može umetnuti u odvod kako bi se fizički razbilo ili izvuklo začepljenje’, kaže Mangano, a prenosi Večernji list.

Za razliku od rastvora za čišćenje odvoda, ne bi trebalo da pokušavate da napravite sopstvenu domaću verziju vodovodne žice – posebno ako razmišljate o korišćenju žičane vešalice. Ova uobičajena greška može uzrokovati još više problema za vašu sudoperu. ‘Pokušaj otčepljivanja odvoda žičanom vešalicom može izgrebati ili oštetiti unutrašnjost cevi’, upozorava Mangano.

4. Sipajte vruću vodu u odvod

Jedna od najjednostavnijih metoda koju možete pokušati da koristite za otčepljenje sudopere neće vas koštati ništa. Zapravo, sve što vam je potrebno je voda iz vaše sudopere, prema Dejvu Brindžeru, stručnjaku za popravak kućanih aparata i vlasniku kompanije Bringer Appliance Repair. On preporučuje izlivanje poprilične količine tople vode u odvod – verovatno oko dva litra. ‘Ovo otapa ulje, sapun, dlake i nakupljene ostatke u vašim cevima i oslobađa ih skoro trenutno’, objašnjava Brindžer.

Džej Sanders, stručni izvođač radova i vlasnik kompanije za preuređenje domova Castle Dream Basement Waterproofing, takođe upozorava da, iako topla voda može biti korisna, ključala voda možda nije pravi izbor. ‘Ovo je metoda koju mnogi ljudi koriste, ali nije ona koju ja uvek preporučujem’, kaže on, ‘Ključala voda može povećati šanse za oštećenje vaših cevi i izazvati ozbiljnu štetu na njima ako se ne koristi ispravno’.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.