PARADAJZ SE NIKAKO NE PRIHRANJUJE U OVO DOBA DANA: Uništićete PLOD, a morate znati još JEDNU STVAR da ne bi PROPAO
Paradajz, Foto: Printscreen/Instagram

poljoprivreda

PARADAJZ SE NIKAKO NE PRIHRANJUJE U OVO DOBA DANA: Uništićete PLOD, a morate znati još JEDNU STVAR da ne bi PROPAO

Biljke paradajza bi do sada trebalo da budu u svom konačnom položaju, rastu u kontejnerima, vrećama za uzgoj, visećim korpama ili u zemlji

Objavljeno:

Biljke paradajza se prilično lako uzgajaju iz semena, ali će im trebati redovno hranjenje i zalivanje tokom cele sezone, kažu stručnjaci.

Biljke paradajza bi do sada trebalo da budu u svom konačnom položaju, rastu u kontejnerima, vrećama za uzgoj, visećim korpama ili u zemlji. Osim što im pruža puno sunca, potrebno ih je hraniti i specijalnim đubrivom jer listovi i plodovi troše mnogo hranljivih materija.

Kraljevsko hortikulturno društvo je reklo: „Da biste povećali plodnost, posebno sa biljkama u kontejnerima, hranite svakih 10 do 14 dana tečnim đubrivom sa visokim sadržajem kalijuma kada plodovi počnu da bubre.

Nedostatak kalijuma dovodi do toga da rubovi novih listova požute, pa vodite računa o tome jer može sprečiti sazrevanje voća.

Paradajz
foto: Espreso.co.rs

Koju god hranu da koristite, treba je dati biljkama u skladu sa uputstvima kako bi se osiguralo da se hrana daje pravilno.

Međutim, pazite da ne date previše đubriva jer to takođe može dovesti do loše proizvodnje voća, smatraju stručnjaci. Takođe je važno da se paradajz ne hrani tokom najtoplijih sati u danu jer to može dovesti do opekotina na biljci.

Baštovani takođe mogu da prave sopstvenu organsku hranu bogatu hranljivim materijama koristeći lišće gaveza kojem je potrebno oko četiri nedelje da istrune, pa je najbolje započeti pre nego što počne sezona rasta.

Pored hranjenja, paradajz je izuzetno žedna biljka i moraće da se redovno zaliva tokom letnjih meseci. Važno je održavati tlo stalno vlažnim, pazeći da se ne osuši previše ili da nije potpuno natopljeno na dnu što uzrokuje trulež.

Paradajz
foto: RINA

Pazite da ne kvasite ni lišće jer to može podstaći širenje bolesti kao što je gljivica, a previše suvo zemljište može izazvati trulež na kraju cveta.

Promjenljivi nivoi vlage mogu uzrokovati „usporen rast“ i podstaći širenje „bolesti“.

Baštovani takođe treba da uklone sve bočne izdanke kako bi promovisali zdravu biljku koja može da uloži svu svoju energiju da raste lepo i visoko sa puno voća. Ako se bočni izdanci ne uklone, oni će formirati masu dugih, mršavih, lisnatih stabljika koje je teško poduprijeti, dajući manje plodova. Kraljevsko hortikulturno društvo (RHS) preporučilo je proveru bočnih izdanaka svaki put kada zalivate biljke paradajza.

(Espreso/ Daily Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.