KAD BUDETE ČULI ZAŠTO JE DOBRO DA UZMETE ŠOLJICU BOROVNICA NA DAN, ZANEMEĆETE: Evo kako UTIČU NA ZDRAVLJE
Borovnice, Foto: Printscreen Youtube

paŽnja

KAD BUDETE ČULI ZAŠTO JE DOBRO DA UZMETE ŠOLJICU BOROVNICA NA DAN, ZANEMEĆETE: Evo kako UTIČU NA ZDRAVLJE

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Objavljeno: 11:13h

Postoji mnogo načina da ovo bobičasto voće uvrstite u svoje obroke i užine. Često nazivana „kraljicom antioksidanasa“, borovnica je moćno voće sa impresivnim pogodnostima po zdravlje.

Borovnice umnogome pomažu u zaštiti zdravlja, što je više nego dovoljan razlog da ih uvrstite u svoje obroke, užine, sokove i smutije. Ono što je bitno, ne gube na kvalitetu ni ako ih vadite iz zamrzivača, pa ovo voće možete jesti tokom cele godine, a ne samo kad mu je sezona.

Jedna šolja sveže borovnice sadrži 85 kalorija, 1 gram proteina, oko 20 grama ugljenih hidrata, sa otprilike 4 grama vlakana. Ne sadrži masti. Ista količina pruža gotovo četvrtinu preporučene minimalne dnevne količine vitamina C, koji je važan za imunitet i za ukupno stanje organizma.

Jedite ih tokom cele godine

Borovnice
foto: Profimedia

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka.

Ako imate lokalnog prodavca, evo kako da ih zamrznete: operite bobice i stavite ih na pleh da se osuše. Ostavite ih tako, zatim, u trajanju od oko 30 minuta u zamrzivač, izvadite ih i prebacite u kese za zamrzavanje. Uklonite što više vazduha, zatvorite i zamrznite. Vaša zaliha će ovako biti „sigurna“ oko šest meseci. Možete zamrznute da ih dodajete u smuti ili da ih odledite kako biste ih na drugi način upotrebili. A upotreba je veoma široka: od ovsene kaše, do potpore salatama.

„U sve se meša“

Uključite borovnice u svoje „zdrave doručke“: ubacite ih u musli ili ih dodajte palačinkama i pekarskim proizvodima, pudinzima ili kolačima. Ova retko zdrava namirnica, ako je redovno konzumirate, može vaš imunitet da čuva tokom cele godine.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.