EVO ŠTA JE ZAPRAVO MEDITACIJA I KOLIKO JE VAŽNA: Uputstvo za početnike, 1 STVAR je ključna
Meditacija, Foto: Profimedia

ZANIMLJIVOST

EVO ŠTA JE ZAPRAVO MEDITACIJA I KOLIKO JE VAŽNA: Uputstvo za početnike, 1 STVAR je ključna

Meditacija može biti jedan od efikasnih „alata“ za smanjenje anksioznosti i balansiranje unutrašnjeg stanja

Objavljeno:

U užurbanom ritmu života kada smo pod stalnim stresom zbog raznih situacija, veoma je teško održati bistar um i mentalno zdravlje.

Kako raditi meditaciju:

Pronađite mirno mesto gde vas niko neće ometati. Sedite u udoban položaj, počnite da se opuštate i zatvorite oči. Usredsredite se na svoje disanje.

Polako udahnite kroz nos, osetite kako vam vazduh puni pluća, a zatim polako izdahnite kroz usta, otpuštajući svu napetost i anksioznost.

Verujte svom dahu i dozvolite mu da postane ritmičan i miran.

Zamislite da ste na bezbednom i mirnom mestu. To može biti bilo koje mesto gde se osećate prijatno. Na primer, udobna soba iz detinjstva, mirna plaža, jezero, polje sa cvećem ili nešto drugo. Vizuelizujte ovo mesto u svim bojama, osetite mirise, zvukove, boje.

Meditacija, Joga
foto: Profimedia

Fokusirajte se na svoja osećanja. Pokušajte da identifikujete gde osećate uznemirenost ili stres. Možda je u grudima, stomaku ili glavi. Samo prihvatite ova osećanja bez otpora ili osuđivanja.

Zatim se fokusirajte na svoje disanje. Dozvolite da vaš dah postane vaš fokus.

Zamislite da vas svaka uznemirujuća misao polako i glatko napušta i odlazi sa vetrom ili se rastvara u jezeru. Nemojte se vezivati za ove misli, nemojte ih analizirati. Samo primetite i pustite ih.

Vratite svoj um na osećaj sigurnosti i mira na vašem vizuelizovanom mestu. Važno je da osetite ovo mesto oko sebe i dozvolite osećaju mira da se proširi po vašem telu i umu.

Kada budete spremni, polako otvorite oči i ostanite potpuno mirni nekoliko minuta. Osetite mir. Ova meditacija ukoliko je radite svakodnevno će vam pomoći da se oslobodite anksioznosti i povećate stanje harmonije.

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.