OVE NAMIRNICE ĆE VAS RASHLADITI TOKOM LETA: Njih obavezno MORATE JESTI, skoro pa MENJAJU VODU
Oijaca, Foto: Emilija Jovanović

SJAJNO

OVE NAMIRNICE ĆE VAS RASHLADITI TOKOM LETA: Njih obavezno MORATE JESTI, skoro pa MENJAJU VODU

Epitet „superhrana“ nije dovoljan, jer neke namirnice iz ove grupe nije idealna pomoć za leto, budući da nemaju sposobnost da učine da se telo rashladi, a da u njemu ostane dovoljna količina vode

Objavljeno:

Namirnice koje unosimo imaju veliki uticaj na naše telo, pa se to odnosi i na njegovu temperaturu. Vrućine nas brzo i lako dehidriraju, posebno ako ne unosimo dovoljno tečnosti, a hrana koju konzumiramo može da pomogne, ali i da odmogne.

Suština je birati namirnice koje pomažu da zadržimo tečnost u telu

Leto je lepo, donosi radost godišnjih odmora, bolje raspoloženje i aktivnosti u kojima uživamo, ali može biti veoma naporno, prvenstveno zbog meteoroloških faktora. Ne podnose svi jednako dobro visoke temperature, dehitratacija organizma preti stalno. primorani smo da menjamo životne navike kako bi izbegli probleme.

Vrućine mogu ozbiljno da poremete funkcionisanje i našeg uma i tela, a jedan od načina da na to utičemo jeste i izbor namirnica. Epitet „superhrana“ nije dovoljan, jer neke namirnice iz ove grupe nije idealna pomoć za leto, budući da nemaju sposobnost da učine da se telo rashladi, a da u njemu ostane dovoljna količina vode.

1. Banane: namirnice koje održavaju sitost i idealna su užina

Ovo voće bez sumnje drži prvu poziciju kada govorimo o zgodnoj, ekonomičnoj i hranljivoj užini koja će pritom u našem telu zadržati i poželjan nivo tečnosti. Banane imaju dobru sposobnost zadržavanja i apsorpcije vode, a imaju značajnu energetsku vrednost. Idealne su i za leto i za oporavak posle vežbanja.

2. Citrusi su idealne letnje namirnice za one koji nemaju osetljiv želudac

Citrusi su bogati vodom što ih čini idealnim dodatkom letnjoj ishrani. Takođe su bogati i vitaminom C, koji pomaže u zaštiti tela od sunca. Važno je ne svesti konzumaciju citrusa samo na sokove već ih i jesti žvakanjem. Naravno, osobe koje imaju osetljiv želudac ili probleme sa varenjem, moraju da budu oprezne sa konzumacijom citrusnom voća.

3. Krastavac rashlađuje i hidrira

Krastavac se većinski sastoji od vode, što je i najznačajnije kada pravimo izbor letnjih namirnica. U kombinaciji sa jogurtom ili kefirom predstavlja idealan doručak. Bogat je vlaknima i pomaže procesu varenja koji leti može da bude poremećen i zbog izloženosti stomačnim virusima.

4. Avokado je sve popularniji kod nas

Za razliku od crvenog mesa i drugih namirnica koje obiluju zasićenih mastima, avokado je odličan izvor zdravih masnoća. Uz ovo svojstvo koje će telu dati ono što mu je potrebno, jer ga ne smemo potpuno ostaviti bez masnoća, dodajmo mu i dobru sposobnost hidratacije i rashlađivanja.

5. Kokos: superhana preporučljiva i kada su vrućine

Kokos je osvežavajuća superhrana sa velikim brojem zdravstvenih prednosti. Plod, ulje i kokosova voda su izuzetno hidratantni a imaju i antiinflamatorno dejstvo. Takođe, pomaže i u kontroli krvnog pritiska.

6. Soja i visoke temperature

Soja i njeni proizvodi kao što su tofu i edamame su odličan izvor proteina. Nemaju opretećujuće masnoće i neće previše angažovati telo da se „muči“ varenjem, a to će i zadržati tečnost u njemu.

7. Bobice

Bobice su bogate vodom ali i raznim drugim hranljivim materijama, u kojima prednjače antioksidansi. Oni su ključni u sprečavanju oksidativnog stresa koji se pojačava dejstvom jakog sunca, toksina i gubitkom vode.

8. Lubenica

Slično krastavcu, otprilike 90 odsto njenog sastava čini voda, što je čini korisnim, ali i ukusnim načinom za održavanje adekvatnog nivoa vode u telu. Lubenica je bogata i biljnim vlaknima koja pomažu kod probave, a poznato je da se varenje u periodu velikih vrućina usporava.

9. Jogurt ili kefir

Jogurt i kefir takođe spadaju u superhranu, ali onu koja osvežava i hidrira. O probiotskim svojstvima i vrednosti ne treba ni govoriti, dovoljno je reći da ove namirnice valja koristiti svakodnevno, barem u jednom obroku.

10. Laneno seme

Laneno seme je odličan izvor različitih hranljivih materija kao što su proteini, minerali, vitamini i vlakna. I ova namirnica pomaže da se telo ohladi, ali pomaže i u kontroli krvnog pritiska.

(Espreso/Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.