OVE BUBE SU PREPLAVILE STANOVE U SRBIJI, A ZA NJIH SE VEŽE JEZIVO VEROVANJE: Ako ih vidite OBAVEZNO URADITE OVO
Ilustracija, Foto: fishHook Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

paŽnja

OVE BUBE SU PREPLAVILE STANOVE U SRBIJI, A ZA NJIH SE VEŽE JEZIVO VEROVANJE: Ako ih vidite OBAVEZNO URADITE OVO

Naziv se odnosi ne na njihovu sposobnost da se nasele u ušima, već na izgled - na lepezasta, opnasta zadnja krila koja kada se rašire podsećaju na ljudske uši

Objavljeno:

Jeste li čuli za bube po nazivu "uholaže" ili "ušare" koje, navodno, mogu dok spavate da vam uđu u uši, a zatim i mozak? Ovim pričama su neretko mame i bake strašile decu, kao iz šale, ne shvatajući da im stvaraju ozbiljnu traumu. Šta je istina, da li je reč o nekim mitskim insektima koje noću ulaze u uši ili takve zaista postoje?

Stručnjaci sajta "EKO END Dezinsekcija Deratizacija" kažu da je ovo verovanje potpuno neosnovano.Neke uholaže mogu da se zakače svojim veoma razvijenim i očvrslim nastavcima, ali efekat kod ljudi je jedva primetan. Mit potiče od engleskog naziva za ove bube - "earwig”, što znači "stvorenje iz uha". A zapravo, naziv se odnosi ne na njihovu sposobnost da se nasele u ušima, već na izgled - na lepezasta, opnasta zadnja krila koja kada se rašire podsećaju na ljudske uši.

Šta su uholaže, odnosno ušare?

Uholaže spadaju u vrstu krilatih insekata, mogu lako da se prepoznaju po abdominalnim kleštima koja su modifikovani nastavci. Ova klješta imaju oba pola, ali se dosta razlikuju u veličini. Ona se koriste u odbrani od predatora, za hvatanje plena, savijanje zadnjih krila i prilikom parenja. Uholaže ili ušare su pljosnati, izduženi i tanki insekti čija se veličina kreće od 4 do 50 mm, a u izuzetnim slučajevima 80 mm. Čula dodira i mirisa igraju važnu ulogu kod uholaža, tako da se antene neprestano pomeraju i ispituju okolinu. Prednja krila su kratka, a zadnja krila su lepezasta i savijena ispod prednjih. Postoje i vrste koje su potpuno beskrilne. Obično su smeđe ili crne boje, ili prošarane mešavinom smeđe, crne, narandžastosmeđe i krem. Ovi insekti se nalaze širom sveta osim u polarnim oblastima, a najraznovrsnije su u tropskim predelima. Omiljena staništa evropske manje uholaže su gomile izmeta i smeća. Većina ušara su svaštojedi koji jedu ostatke biljaka i životinja. Neke vrste love male beskičmenjake kao što su biljne vaši, a neke su korisne za useve jer uništavaju štetočine kao što su gusenice određenih moljaca.

Kako ulaze u kuće i šta ih privlači?

Uvo, Uši, Bol
foto: Profimedia

Ušare su noćni insekti. Žive u zemlji, pukotinama i drugim skrivenim mestima. Tokom dana se skrivaju u mračnim i vlažnim staništima, u voćnjaku ili vrtu, pa retko mogu da se uoče. Naći ćete ih ispod lišća, kamenja, trule kore. Često seih ima na grožđu, plodovima jabuke, kruške.

Ušare ulaze u kuću u potrazi za hranom i "boljim" životnim uslovima zbog čega su u nekim područjima postale kućne štetočine. Obično završe unutra tražeći sklonište ili jednostavno zalutaju kroz otvoren prozor. Često ih unosimo s voćem i povrćem ili vešom koji se sušio na otvorenom. U kući se često nalaze u kuhinji, kupatilu i drugim vlažnim mestima, ali mogu da nastane i druge prostorije.

Kako se zaštititi od ušara?

Najvažnije je da se eliminiše njihovo mesto skrivanja. Potrebno je da se provere sva mračna i vlažna mesta u kući na kojima bi mogle da se kriju tokom dana. Spoljašnji prostor oko kuće mora da se održava čistim i suvim. Uklonite kamenje i nakupljene ostatke drveća. U slučaju najezde, dezinsekcija ušara je najefikasnije rešenje.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.