NIKAD NE BISTE POGODILI ZAŠTO PSI VOLE DA LEŽE NA SUNCU: Uopšte nije ono što ste MISLILI, OVO VLASNICI MORAJU ZNATI
Pas, Foto: Printscreen/Instagram/ toni_bigl_vrtirepic

paŽnja

NIKAD NE BISTE POGODILI ZAŠTO PSI VOLE DA LEŽE NA SUNCU: Uopšte nije ono što ste MISLILI, OVO VLASNICI MORAJU ZNATI

Zaronimo u razloge zašto psi ovo rade, i moguće prednosti ovakvog ponašanja

Objavljeno:

Psi uvek nađu najudobnija mesta kod kuće. Ponekad su to ona očigledna, poput kauča ili kreveta, a ponekad biraju tvrdi pod, pločice, ili mesto pored vrata. Međutim, možda ste već shvatili da vaš krzneni ljubimac voli da prati sunce kao pravi suncokret.

Kada vidite svog psa kako leži na suncu tokom toplog letnjeg dana, ili prohladnog zimskog popodneva, pomislićete -''zašto psi leže na suncu?''

Zaronimo u razloge zašto psi ovo rade, i moguće prednosti ovakvog ponašanja.

Hladno im je

Psi mogu ležati na suncu jer im je hladno tokom zimskog dana, i žele da ih sunce ugreje. Baš kao i ljudima kada im je hladno, psi će pokušati da nađu izvor toplote. Nije neobično da u zimskim danima vole da budu pored grejalce ili tople peći. Ako je sunce napolju, i sija u kuću ili stan kroz prozore, oni bi mogli ležati na najsunčanijem mestu koje mogu naći.

Psi, kao i ljudi, smatraju različite stvari ugodnijim od drugih. Psi bi mogli pomisliti da je sunčeva svetlost, čak i kada nije hladno, nešto što pruža dobar osjećaj i utjehu.

Psi ne leže uvek na suncu jer im je hladno. Smatraju da je dodatna toplina veoma prijatna i udobna, u poređenju sa polaganjem na hladnom podu.

Psi bi mogli ležati na suncu jer ih to čini sretnima. Sunčeva svetlost ne samo da usrećuje naše pse jer čini da sve izgleda sjajno. Postoje hemijske reakcije sa suncem zbog kojih se i naši psi osećaju sretnijima! Postoje različite prednosti sunčeve svetlosti za naše štence. Jedan primer je da pomaže nama i našim psima da regulišemo naš cirkadijalni ritam, kontrolišući naše cikluse spavanja. Sunce takođe povećava serotonin u mozgu naših pasa. Serotonin je hormon, koji čini da se mi i naši psi osećamo sretnima, i koji pomaže našoj opštoj dobrobiti. Sledeći put kada vidite svoje štene kako se sunča, možete razmišljati o tome kako bi se ono moglo osećati stvarno srećno upravo sada, a možete i provesti neko vrijeme s njim na suncu.

Sunce pomaže psima u njihovom cirkadijalnom ritmu i snu

Psi mogu ležati na suncu i sunčati se jer im to pomaže u rasporedu spavanja. Naši cirkadijski ritmovi kontrolišu naše mentalne i fizičke promene. Nivo svetla i tame se odnosi na našu potrebu za spavanjem i našu potrebu da budemo budni. Mnoge životinje imaju cirkadijalni ritam. Neke životinje, poput ljudi, imaju tendenciju da budu budne danju i spavaju noću kao psi. Noćne životinje, poput slepih miševa, spavaju danju, a noću su budne. Ovo je funkcija cirkadijanskih ritmova. Psi takođe imaju cirkadijalne ritmove, a sunce im pomaže da ostanu budni tokom dana, kako bi noću mogli mirno spavati. Ako je u prostoriji jako vruće ili ako vaš pas odluči ležati napolju tokom toplotnog talasa, ograničite sunčanje na nekoliko minuta. Ključno je da voda uviek bude dostupna psima, ali hladna voda je posebno potrebna tokom najtoplijih doba godine. Ne samo da dlaka vašeg psa može promeniti boju zbog sunca, već može i izgoreti ili izazvati rak kože... naši krzneni prijatelji ne znaju za ove stvari, pa je naš posao da im pomognemo.

Da li je psima potrebna sunčeva svetlost za vitamin D?

pas
foto: William Scott / Alamy / Profimedia

Sunčeva svetlost je odličan izvor vitamina D za ljude, ali da li je izvor vitamina D i za pse? Vitamin D je neophodan i ljudima i psima. Pomaže u apsorpciji i regulaciji kalcijuma i fosfora i pomaže našim bubrezima da uštede kalcijum i izgrade kosti i mišiće s njim. Sunčeva svetlost osigurava vitamin D za pse baš kao i za ljude, što bi mogao biti još jedan razlog zašto psi sunčanje smatraju utešnim! Međutim, sunčeva svetlost nije tako dobar izvor vitamina D za pse kao za ljude. I ljudi i psi apsorbuju vitamin D kroz kožu kada nas sunce obasja, ali psi to ne mogu učiniti tako efikasno kao ljudi. Stoga je glavni izvor vitamina D za pse njihova ishrana. Mnoga hrana za pse već sadrži odgovarajuću količinu vitamina D. Neki uobičajeni sastojci i izvori hrane za pse uključuju žumanca, ribu, govedinu i mlečne proizvode.

(Espreso/lovepets)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.