AKO STAVLJATE LUBENICU U FRIŽIDER DA SE RASHLADI, ODMAH PRESTANITE SA TIM: Niste ni svesni koliko je LOŠE
Lubenica, Foto: Filip Plavčić

paŽnja

AKO STAVLJATE LUBENICU U FRIŽIDER DA SE RASHLADI, ODMAH PRESTANITE SA TIM: Niste ni svesni koliko je LOŠE

Nije nepoznata činjenica da namirnice gube svoja hranljiva svojstva kada se drže u frižideru

Objavljeno: 10:26h

Nedavno istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a pokazuje da svi mi koji hladimo lubenicu pre konzumiranja pravimo grešku.

Naime, kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive materije kojima je bogata. Kada je hladna, lubenica gubi većinu svojih vitamina i hranljivih materija.

Još jedna stvar koju su naučnici otkrili je da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije čak i nakon što je ubrana, ali opet - samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada ga stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

U okviru istraživanja, naučnici su 14 dana držali lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i pokazalo se da one koje su držane na 21 stepen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.

Lubenica
foto: Profimedia

Nije nepoznata činjenica da namirnice gube svoja hranljiva svojstva kada se drže u frižideru.

- Svaka namirnica u frižideru gubi zdrave supstance. Zato treba da kupite onoliko lubenica koliko ste izračunali da ih pojedete i da ih odmah konzumirate. Ako vam je još nešto ostalo, bolje je da uklonite semenke, izblendate i zamrznite, pa ostavite za jesen ili zimu. Za svako voće je uvek korisnije ako ga konzumirate odmah ili zamrznete neisječenog, a najviše hranljivih materija se gubi kada ga prvo stavimo u frižider - kaže nutricionista Milka Raičević.

A lubenica je jedna od najboljih stvari kojima se možete počastiti leti jer se sastoji od 90 odsto vode, pa će vas hidratizovati i osvežiti. Zbog ovog svojstva idealan je i za decu, a pun je hranljivih materija kao što su vitamini A i C, beta-karoten, likopen, gvožđe, cink i mnogi minerali.

(Espreso/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.