PRAVILA LEPOG PONAŠANJA ILI CEPIDLAČENJE: Žena objasnila kojih 5 GREŠAKA navodno pravimo svaki dan za stolom
Devojka za stolom, Foto: Profimedia

po bontonu

PRAVILA LEPOG PONAŠANJA ILI CEPIDLAČENJE: Žena objasnila kojih 5 GREŠAKA navodno pravimo svaki dan za stolom

Sigurno ste se i sami više puta uverili kako izgleda nepristojnost za stolom, a jedan TikTok video predočio je neke naše navike koje bi trebalo izbegavati kada smo u restoranu

Objavljeno:

Maniri su vrlo subjektivna stvar, u zavisnosti s kim provodite vreme neke radnje će biti u redu neke neće. Iako bonton propisuje objektivna pravila lepog ponašanja, te stvari su vrlo zastarele.

Ako imate više od tri daske u glavi znaćete šta vaši postupci signaliziraju drugima, tako da ako ste nekome dodali samo so umesto i bibera, onda kada vam je tražio samo so, to je potpuno u redu. Budite svoji, to je jedino važno, naravno ukoliko ste svesni da imate solidne socijalne veštine.

Sigurno ste se i sami više puta uverili kako izgleda nepristojnost za stolom, a jedan TikTok video predočio je neke naše navike koje bi trebalo izbegavati kada smo u restoranu, smatra jedna korisnica.

bONTON
foto: ProfimediA

Marija, koja vodi nalog "Old Soul Etikuette", ekspert je za pravilno ponašanje u javnosti, pa i za stolom. Tako je nedavno izdvojila pet grešaka koje ne bi trebalo da pravite kada jedete napolju sa grupom ljudi.

Možda su vam neke prešle i u naviku, ali prosto bi trebalo što pre da ih se otarasite.

- Verovatno čak i ne znate da ih pravite - kaže ona.

Prvo, nemojte piti iz čaše kada neko pokušava da vam nazdravi. Za početak je nepristojno, a potom poništava poentu proslave zbog koje vam neko drži zdravicu.

Kada ste za stolom, nikada nemojte najavljivati da idete u toalet dok ustajete. Vaš posao sa toaletom je privatan i dovoljno je da kažete: "Izvinite na trenutak".

Bonton
foto: Twitter/Mali cvrčak

Ako vas neko zamoli da dodate so, dodajte i so i biber. Iako su samo tražili jednu, ljubazno bi bilo da im vi dodate oboje.

I na kraju, stavljanje salvete na tanjir nakon što završite sa jelom nije po bontonu. Ovaj gest može da izgleda kao iznenadni signal drugima za stolom da požure i završe sa jelom.

Imajte na umu da niko ne želi da vidi vašu korišćenu salvetu koja možda ima mrlje od hrane dok još jedu.

DA LI ŽENE ŽELE DA BUDU RAVNOPRAVNE SA MUŠKARCIMA? Zabava, smeh i saveti u emisiji Pusti brigu, OVO SU GOSTI:

01:05

DA LI ŽENE ŽELE DA BUDU RAVNOPRAVNE SA MUŠKARCIMA? Zabava, smeh i saveti u emisiji Pusti brigu, OVO SU GOSTI

(Espreo/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.