OVO SU SVE STARE SRPSKE DOMAĆICE STAVLJALE U SUPU, DANAS NEMAMO POJMA O ČEMU SE RADI: Treba vam samo 2 SASTOJKA
Tarana, Foto: Printscren/ Youtube/ Moj kutak

Domaći recept

OVO SU SVE STARE SRPSKE DOMAĆICE STAVLJALE U SUPU, DANAS NEMAMO POJMA O ČEMU SE RADI: Treba vam samo 2 SASTOJKA

Sve što vam treba jeste jaje i brašno i imate šta da stavite u supu

Objavljeno:

Za ovo vam treba samo dva sastojka, bršno i jaja, a priprema je toliko jednostavna da svako dete može da je napravi.

Koliko brašna i koliko jaja? Zavisi koliko tarane želite da pravite. U suštini možete praviti i od samo jednog jajeta, možete i od veće količine, ako imate gde da skladištite osušenu taranu.

Jaja, Jaje
foto: Profimedia

U ovom slučaju recept je za količinu koju možete potrošiti relativno brzo, a nije potrebno ni mnogo prostora za njeno sušenje.

Štaje potrebno:

  • 3 jajeta,
  • 300 g oštrog brašna (otprilike).
Brašno
foto: Profimedia

Napomena:

Zašto oštro brašno? Testo od glatkog brašna i testo koje ste mnogo mesili postaje suviše „gumeno“, lepljivo i teško ćete ga rendati. Ali, ako testo za taranu ipak počne da se lepi za trenicu, uvaljajte ga ponovo u brašno i nabrašnjavite ga svaki put kad počne da se lepi.

Priprema:

Kako god, u činiju stavite polovinu brašna i u njega umešajte jaja. Dodajte postepeno i ostatak brašna. Testo nije potrebno dugo mesiti, dovoljno je da sve sjedinite. Bitno je da testo bude suvo i tvrdo kako biste ga mogli narendati na trenicu. Za rendanje uzimajte manje komade testa, lakše je. Samo vodite računa da ne narendate i prste zajedno sa testom. Testo rendajte na krupnije rende za krupnije komadiće, a na sitno za male mrvice testa koje će izgledom najviše podsećati na kus-kus.

Narendanu taranu pospite brašnom i ostavite na krpi ili stoljnjaku barem 24 sata ili dok se potpuno ne osuši.

Još nešto kad je sušenje u pitanju, izbegavajte da pravite testeninu po vlažnom vremenu, odnosno kada ima mnogo vlage u vazduhu jer će onda testo postati sivo-zeleno. U toku sušenja potrebno je da taranu malo proteresete i izmešate kako bi se ravnomernije sušila. Dobro osušena tarana treba da bude bledo žute boje, što zavisi i od boje žumanaca.

Osušenu taranu čuvajte u krpenim vrećama, na suvom mestu. Dobro osušenu taranu možete čuvati i u posudama sa poklopcem, bitno je samo da tarana bude potpuno suva kako se ne bi ubuđala.

Kako se pravi, detaljnije pogledajte u videu:

(Espreso/ Kuvarancije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.