OVO POVRĆE JE 95% VODA, A IMA I NENORMALNO MALO KALORIJA: Evo za šta je sve DOBRO
Krastavac, Foto: Printscreen/Tik Tok/feelgoodfoodie

zdravo i ukusno

OVO POVRĆE JE 95% VODA, A IMA I NENORMALNO MALO KALORIJA: Evo za šta je sve DOBRO

Ako ne unosite dovoljno tečnosti, teže ćete podnositi vrućinu, a metabolizam, regulacija telesne temperature i mnoge druge važne telesne funkcije biće usporeni

Objavljeno: 19:43h

Znamo da je krastavac prvi izbor kada želite da smršate, ali on ima mnoge benefite kada je zdravlje u pitanju, osim gubitka kilograma.

Krastavac je većini ljudi na "OK listi" kad je hrana u pitanju, prihvatljiv u salati ili na sendviču, ali u svežem obliku (kiseli krastavčići su već druga priča), uglavnom ne izaziva neko naročito oduševljenje. Ali, postoji nekoliko odličnih razloga da počnete više da ga cenite.

Nutritivna vrednost na 100g krastavca je 14kcal, što je praktično smešno.

Evo zašto je dobro da jedete krastavac:

Krastavac
foto: Profimedia

Organizam će vam biti bolje hidriran

Da li se znali da oko 95% krastavca čini voda? I da jedan veći krastavac može da vam utoli žeđ skoro jednako dobro kao čaša vode? Imajte u vidu da skoro 40 odsto dnevnog unosa tečnosti "ide" kroz hranu, i zato ne bi bilo loše da češće jedete krastavac, naročito kad je napolju jako toplo. Ako ne unosite dovoljno tečnosti, teže ćete podnositi vrućinu, a metabolizam, regulacija telesne temperature i mnoge druge važne telesne funkcije biće usporeni.

Pozitivno utiče na varenje

Krastavac je bogat vlaknima koja poboljšavaju varenje, a pektin koji sadrže u visokom procentu je odlična "hrana" za dobre bakterije koje žive u našim crevima.

Odličan je "saveznik" u mršavljenju

Krastavci imaju vrlo malo kalorija, svega 15 na sto grama. Čak 13 nezavisnih istraživanja u kojima je učestvovalo 3.628 ispitanika, na temu uticaja namirnica sa visokim procentom vode i niskom kalorijskom vrednošću pokazalo je da njihovo uključivanje u ishranu značajno doprinosi skidanju viška kilograma. Jedan krastavac sa 150 mililitara grčkog jogurta je odličan izbor za doručak tokom letnjih dana.

Krastavac
foto: Profimedia

Ovde možete pronaći ideju za recept sa krastavcem.

SNAJKA KUKALA SVE VREME: Dragana pogrešno spremila povrće, pa nije mogla da prežali TREMA JE SKROZ OBUZELA:

00:14

SNAJKA KUKALA SVE VREME: Dragana pogrešno spremila povrće, pa nije mogla da prežali TREMA JE SKROZ OBUZELA

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.