OD OVOG RECEPTA NEMA BOLJEG, NAJBOLJA ŠTRUDLA KOJU STE IKADA PROBALI: Stiže nam pravo iz VOJVODINE
Štrudla s makom, Foto: Filip Plavčić

preukusno

OD OVOG RECEPTA NEMA BOLJEG, NAJBOLJA ŠTRUDLA KOJU STE IKADA PROBALI: Stiže nam pravo iz VOJVODINE

Vojvođanska štrudla sa makom je omiljena poslastica svih ljubitelja slatkiša

Objavljeno:

Štrudla je tradicionalna poslastica koja ima dugu istoriju i različite varijacije širom sveta.

Najpoznatija vrsta ovog peciva, koje se najčešće povezuje s Austrijom i Nemačkom, jeste "apfelstrudel" ili štrudla sa jabukama. Smatra se da je nastala u Beču tokom vladavine Habsburgovaca u 18. veku.

Štrudla
foto: Printscreen/Youtube/ Najbolji Recepti Seida

Vremenom se štrudla prilagođavala tradicijama i popularnim ukusima u različitim regionima, pa tako, osim sa jabukama, postoje i druge varijante kao što su sa sirom, makom, višnjama, kruškama, bundevom i mnoge druge. Štrudla sa makom se najčešće sprema u Vojvodini, gde takođe postoje brojne varijacije ove poslastice. Jedno garantujemo, čak i ako niste ljubitelj slatkog peciva, ovaj recept će vas oboriti s nogu!

Sastojci za testo:

500 g brašna

250 ml mleka

50 g šećera

50 g putera

1 jaje

prstohvat soli

vanilin šećer

Mak, Štrudla
foto: Print Screen Youtube

Fil:

300 g maka

200 g šećera

100 g sitno isečenih oraha

2 dl mleka

kora i sok od jednog limuna

Dodatno:

malo ulja za premazivanje testa

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. U drugoj posudi zagrejte mleko i puter, dok se puter ne otopi. Izlijte u suve sastojke, dodajte jaje i dobro izmešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo prebacite na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga oko 5-10 minuta, dok ne postane elastično i glatko. Formirajte loptu od testa, stavite je u posudu i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji oko 30 minuta.

U međuvremenu pripremite fil. U šerpu stavite mak, šećer, isečene orahe, koricu i sok od limuna, kao i mleko. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne dobijete gustu smesu. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

štrudla
foto: Filip Plavčić

Nakon što je testo odstajalo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvijte u veliku, tanku koru na pobrašnjenoj površini. Na jednu koru rasporedite polovinu fila od maka, a zatim prekrijte drugom korom. Pažljivo zarolajte testo u oblik štrudle. Prebacite je na pleh obložen papirom za pečenje i lagano je premažite uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.

Izvadite štrudlu iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Pre posluživanja, pospite šećerom u prahu.

RECEPT DANA: Biftek Velington - kruna kulinarstva! Ako savladate pripremu ovog jela, smatrajte da ste uspeli:

01:00

RECEPT DANA: Biftek Velington - kruna kulinarstva! Ako savladate pripremu ovog jela, smatrajte da ste uspeli

(Espreso/ Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.