preukusno
OD OVOG RECEPTA NEMA BOLJEG, NAJBOLJA ŠTRUDLA KOJU STE IKADA PROBALI: Stiže nam pravo iz VOJVODINE
Vojvođanska štrudla sa makom je omiljena poslastica svih ljubitelja slatkiša
Štrudla je tradicionalna poslastica koja ima dugu istoriju i različite varijacije širom sveta.
Najpoznatija vrsta ovog peciva, koje se najčešće povezuje s Austrijom i Nemačkom, jeste "apfelstrudel" ili štrudla sa jabukama. Smatra se da je nastala u Beču tokom vladavine Habsburgovaca u 18. veku.
Vremenom se štrudla prilagođavala tradicijama i popularnim ukusima u različitim regionima, pa tako, osim sa jabukama, postoje i druge varijante kao što su sa sirom, makom, višnjama, kruškama, bundevom i mnoge druge. Štrudla sa makom se najčešće sprema u Vojvodini, gde takođe postoje brojne varijacije ove poslastice. Jedno garantujemo, čak i ako niste ljubitelj slatkog peciva, ovaj recept će vas oboriti s nogu!
Sastojci za testo:
500 g brašna
250 ml mleka
50 g šećera
50 g putera
1 jaje
prstohvat soli
vanilin šećer
Fil:
300 g maka
200 g šećera
100 g sitno isečenih oraha
2 dl mleka
kora i sok od jednog limuna
Dodatno:
malo ulja za premazivanje testa
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. U drugoj posudi zagrejte mleko i puter, dok se puter ne otopi. Izlijte u suve sastojke, dodajte jaje i dobro izmešajte dok ne dobijete glatko testo. Testo prebacite na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga oko 5-10 minuta, dok ne postane elastično i glatko. Formirajte loptu od testa, stavite je u posudu i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji oko 30 minuta.
U međuvremenu pripremite fil. U šerpu stavite mak, šećer, isečene orahe, koricu i sok od limuna, kao i mleko. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne dobijete gustu smesu. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
Nakon što je testo odstajalo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvijte u veliku, tanku koru na pobrašnjenoj površini. Na jednu koru rasporedite polovinu fila od maka, a zatim prekrijte drugom korom. Pažljivo zarolajte testo u oblik štrudle. Prebacite je na pleh obložen papirom za pečenje i lagano je premažite uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.
Izvadite štrudlu iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Pre posluživanja, pospite šećerom u prahu.
RECEPT DANA: Biftek Velington - kruna kulinarstva! Ako savladate pripremu ovog jela, smatrajte da ste uspeli:
(Espreso/ Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!