OVO JE JEDAN OD NAJVEĆIH GLUMACA SVIH VREMENA, A NEKAD JE BIO SIROČE: Tragedija ga je OBELEŽILA za ceo život
Gidra, Foto: prentscreen/youtube/AmgizzyLuka

sećamo se

OVO JE JEDAN OD NAJVEĆIH GLUMACA SVIH VREMENA, A NEKAD JE BIO SIROČE: Tragedija ga je OBELEŽILA za ceo život

Rođen je na današnji dan 13. juna 1933. godine u Kragujevcu

Objavljeno: 09:13h

Sećamo se jednog od najomiljenijih srpskih i jugoslovenskih glumaca, Dragomira Bojanića Gidre, koji bi juče proslavio svoj rođendan.

Gidra je ostavio neizbrisiv trag u svetu glume, ostvarivši preko sto uloga u filmovima, TV serijama i pozorištu. Njegova karijera obeležena je filmskim serijalom "Lude godine", a uloga Žike Pavlovića u tom serijalu smatra se remek-delom srpskog glumišta.

Rođen je na jučerašnji dan 13. juna 1933. godine u Kragujevcu.

Od Mitketa iz "Koštane" do italijanskog vesterna

Mladi Gidra je suočen sa velikim izazovima već u ranoj mladosti, kada je izgubio oba roditelja nakon Drugog svetskog rata i ostao siroče.

Bez obzira na tu tešku životnu situaciju, Gidra nije dozvolio da ga slomi. Završio je Srednju školu za preradu mesa, voća i povrća u svom rodnom gradu, ali je oduvek osećao privlačnost prema umetnosti i sceni.

Zato je upisao Akademiju za pozorišnu umetnost u Beogradu, gde je studirao u klasi profesora Raše Plaovića.

Gidrin glumački talenat brzo je došao do izražaja.

Dragomir Bojanić Gidra
foto: Youtube printscreen/Jugoslavija®

Prve veće uloge ostvario je u amaterskom pozorištu "Sveta Mladenović" u Kragujevcu, da bi kasnije postao dugogodišnji član Kragujevačkog narodnog pozorišta.

Nakon toga, postao je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu od 1964. do 1966. godine. Gidra je ostvario nezaboravne uloge na pozorišnim daskama, a prva velika bila je Mitke u predstavi "Koštana" u Narodnom pozorištu.

Njegova filmska karijera započela je 1955. godine ulogom u filmu "Ešalon doktora M." Žike Mitrovića. Nakon toga, Gidra je ostvario značajne uloge u preko trideset domaćih filmova, ali je takođe snimao i u Italiji. Pod pseudonimom "Entoni Gidra" (Anthony Ghidra), glumio je u desetak vestern i akcionih filmova. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je u filmu "Balada o revolverašu" iz 1967. godine, za koju je dobio nagradu.

Agent Mikula u seriji "Povratak otpisanih"

Na televiziji, Gidra je postao izuzetno popularan ulogom majstora Laleta u seriji "Majstori" 1972. godine. Takođe je ostao upamćen po ulozi agenta Mikule u seriji "Povratak otpisanih" iz 1978. godine i po ulozi Krstivoja Krstića u kultnoj seriji "Vruć vetar" iz 1980. godine.

Bio je oženjen glumicom Ljiljanom Kontić, a zajedno su imali ćerku Jelenu, rođenu 1970. godine.

Nažalost, ovaj izuzetan glumac napustio nas je 11. novembra 1993. godine u Beogradu, izgubivši bitku sa rakom jetre.

Dragomir Bojanić Gidra će zauvek ostati u sećanjima publike kao jedan od najtalentovanijih i najvoljenijih glumaca srpskog i jugoslovenskog glumišta.

(Espreso/24sedam/Bojana Bačić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.