AKO STE ROĐENI U OVO VREME, TO O VAŠEM KARAKTERU OTKRIVA OVO: O vama je ISPLIVALO nešto što ni SAMI NISTE ZNALI
Ilustracija, Foto: Benoit aetb / Panthermedia / Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO STE ROĐENI U OVO VREME, TO O VAŠEM KARAKTERU OTKRIVA OVO: O vama je ISPLIVALO nešto što ni SAMI NISTE ZNALI

Svaka osoba ima svoje autentične crte ličnosti. Ipak, psiholog Alfred Adler je isticao da ćete sigurno neke od navedenih osobina pronaći kod sebe, bar u nekom segmentu života

Objavljeno:

Postoji mnogo faktora koji utiču na izgradnju karaktera, a jedan od njih može biti i redosled rođenja. Ovim fenomenom bavile su se razne psihološke studije, a prvi koji se zainteresovao za tematiku je austrijski psiholog Alfred Adler. Primetio je da redosled rođenja dece utiče na to kako posmatraju svet, ponašaju se i kakve želje i ambicije imaju.

Adler je otkrio da su starija deca češće konzervativnija, pokazuju liderske kvalitete, a nikako ne trpe kritiku. Statistike pokazuju da su najveći lideri na svetu najčešće rođeni kao prvo dete u svojoj porodici. To je uglavnom zbog odnosa roditelja prema starijoj deci. Naime, starija se deca od rođenja kupaju u ljubavi, a kada se rodi drugo dete može im se javiti osećaj usamljenosti ili nedostatka pažnje, kao i potreba da se bore za svoje mesto. Želja da budu lideri i najvoljeniji u svom domu čini ih jačima, ali ponekad provođena deca postaju autoritarna.

Srednja deca su ambiciozna i imaju snažnu volju i vedar duh. Od samog detinjstva stariji im pomažu u svemu, zbog čega i u odraslom dobu žive s osećajem lakoće. Takođe, zbog toga brže sazrevaju, ali u isto vreme često postavljaju sebi ogromne zadatke. Konkurencija primorava srednju decu da traže uspeh u onim područjima gde je starije dete slabije.

Rođendan, Deca, Porodica
foto: Profimedia

Najmlađa deca od detinjstva su ljubimci cele porodice, poklanja im se posebna pažnja, ugađa im se, pa tako često ostaju zavisni i slabi. Zbog toga se često mogu upuštati u avanture, vole opasne i rizične stvari kako bi dokazali koliko su jaki i nezavisni. A mogu biti i u drugoj krajnosti, čuvajući svoju zonu komfora ljubimca, ostaju u poziciji da im uvek treba pomoć, piše Sensa Mondo.

Naravno, svaka osoba ima svoje autentične crte ličnosti. Ipak, psiholog Alfred Adler je isticao da ćete sigurno neke od navedenih osobina pronaći kod sebe, bar u nekom segmentu života.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.