OVAKO ĆETE NAJBRŽE OČISTITI OSTATKE SA DNA PEGLE: Postoje 2 metode i VEOMA su efikasne
Čišćenje pegle, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

provereno radi

OVAKO ĆETE NAJBRŽE OČISTITI OSTATKE SA DNA PEGLE: Postoje 2 metode i VEOMA su efikasne

Ako slučajno tokom peglanja na jačoj temperaturi na dnu pegle zalepite ostatke odeće, trebalo bi to odmah da očistite.

Objavljeno:

Evo kako očistiti „spaljenu“ peglu:

Prvo skinite preostalu tkaninu

Isključite peglu iz struje i pustite ju da se ohladi. Upotrebite pincetu kako biste uklonili sve komade tkanine ili materijala koji su se zalepili za metalnu ploču.

Ako se iz nekog razloga na ploči nalazi otopljena plastika, isključite peglu i pustite da se ohladi, a zatim je stavite metalnom stranom prema dole u posudu s kockama leda. Nakon što se plastika stvrdne (preskočite led ako je plastika tamo neko vreme), ostružite je plastičnim nožem. Obrišite ploču vlažnom krpom kako biste uklonili sve preostale ostatke.

Očistite peglu paracetamolom

Jedna čudna, ali efikasna metoda za čišćenje tragova spaljene odeće na pegli je struganje s tabletom paracetamola. Potrebno je da pegla bude vruća, ali isključeno iz struje, pa je zagrejte ako je fleka stara, prenosi 24sata.

Peglanje
foto: Profimedia

Zatim uzmite tabletu i nežno utrljajte opečeno područje, pazeći da ne opečete prste. Možete čak nositi rukavicu za rernu ili rukavicu za dodatnu zaštitu. Zatim uzmite vlažnu krpu i obrišite područje. Ponavljajte dok mrlja ne nestane.

Druge metode za čišćenje pegle

– Soda bikarbona: pasta od sode bikarbone i vode (razmera 2:1) može efikasno očistiti peglu. Međutim, izbegnite ulazak sode bikarbone u otvore za paru.

– Sirće ili hidrogen: Nakvasite krpu u sirće ili hidrogen i stavite peglu na nju, licem prema dole. Ostavite barem pola sata, a zatim obrišite ploču.

– Aceton: natopite vatu u aceton i pažljivo je protrljajte po metalnoj ploči pegle dok je topla.

– Vosak: Zagrejte peglu, zatim je isključite i utrljajte voštanu sveću preko zapečenog područja. Uzmite staru krpu, nakvasite je i iscedite, potom peglu s voskom stavite na nju. Uključite peglu u struju i peglajte mokru krpu. Već nakon par poteza bi trebalo da na krpi vidite sitne zapečene ostatke koji su se odvojili od metalne ploče.

Bonus video:

01:40

ŠTEDITE ELEKTRIČNU ENERGIJU: Dragoceni saveti kako da vam računi za struju uvek budu minimalni

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.