OVIH 5 NAVIKA U ISHRANI MOGU DA UNIŠTE VAŠE TELO POSLE 30. GODINE: Evo šta rade VAŠEM ORGANIZMU
Omlet, Foto: Printscreen/Youtube/ KAZAN

budite oprezni

OVIH 5 NAVIKA U ISHRANI MOGU DA UNIŠTE VAŠE TELO POSLE 30. GODINE: Evo šta rade VAŠEM ORGANIZMU

Postoji nekoliko navika u ishrani koje su loše

Objavljeno:

Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, posle 30. godine u telu počinju da se dešavaju određene promene. Kosti postaju manje guste, mišićna masa počinje da se smanjuje, a količina telesne masti se povećava. Evo šta možete da uradite da sprečite negativne posledice.

Postoji nekoliko navika u ishrani koje mogu da unište vaše telo nakon 30. godine:

Skuša, Riba
foto: Printscreen/Youtube/ Dare 2 Cook Now

Ne unosite dovoljno kalcijuma ili vitamina D - pošto kosti počinju da gube gustinu nakon 30. godine, morate da date sve od sebe da kontrolišete ovaj proces. To ćete učiniti tako što ćete se pobrinuti da ove nutrijente unosite u organizam kroz hranu. U suprotnom, postoji povećan rizik od preloma i osteoporoze.

Nedovoljan unos hrane koja je dobra za srce i creva - to su integralne žitarice, zdrave masti, voće, povrće, masna riba (koja živi u hladnoj vodi). Sve ovo pomaže da održite zdravlje srca. Takođe, vlakna će umnogome koristiti, ne samo srcu, već i crevima.

Konzumirate previše dodatog šećera - zbog ove loše navike dolazi do skoka šećera u krvi, što može dalje dovodi do taloženja masti. Namirnice koje treba da se izbegavaju su beli hleb, peciva od rafinisanog šećera, većina peciva i grickalica koje se kupuju u prodavnici, slatke žitarice itd.

Kolač
foto: Bakina kuhinja

Pijete onoliko alkoholola koliko ste unosili i kad ste imali 20 godina - uz prekomernu konzumaciju alkohola, može doći do metaboličkih poremećaja, a koji dalje vode u bolesti srca, povećanje telesne težine. Više od četiri pića za žene i više od pet za muškarce u toku jedne nedelje smatraju se preteranim.

Ne unosite dovoljno proteina - ovo je važno jer proteini pomažu da se izgradi mišićna mase. Obavezno u jelovnik uključite hranu bogatu proteinima i neka tako bude za svaki obrok.

Svakako, pre nego što donesete odluku o izmeni režima ishrane, najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom koji će uraditi anamnezu i dati vam savete u odnosu na vaše stanje organizma.

Majke i snajke:

00:52

Danas privodimo kraju drugu polufinalnu nedelju emisije Majke i snajke

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.