UZ OVU DIJETU ŽENE LUDAČKI GUBE KILOGRAME: Prepoloviće svakog ko je PROBA, a evo KADA JE NAJBOLJA
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

UZ OVU DIJETU ŽENE LUDAČKI GUBE KILOGRAME: Prepoloviće svakog ko je PROBA, a evo KADA JE NAJBOLJA

Gubitak težine tokom menopauze može biti izazovan, ali dve dijetetičarke su podelile detaljan plan koji pomaže ženama da izgube nekoliko suvišnih kilograma

Objavljeno: 10:59h

Stručnjaci za ishranu savetuju šta da jedete, a šta da izbegavate ukoliko želite da izgubite nekoliko kilograma dok prolazite kroz menopauzu.

Gubitak težine tokom menopauze može biti izazovan, ali dve dijetetičarke su podelile detaljan plan koji pomaže ženama da izgube nekoliko suvišnih kilograma.

Elizabet Vord i Hilari Rajt podelile su svoje znanje u knjizi pod nazivom "Plan ishrane u menopauzi: Prirodni vodič za upravljanje hormonima, zdravljem i srećom". One, naime, preporučuju kombinovanje mediteranske dijete i DASH dijete.

Elizabet je objasnila da je veoma važno da ishrana tokom menopauze sadrži ovih 5 vrsta namirnica: voće, povrće, orašaste plodove, semenke i cele žitarice. Konzumiranje ove hrane je, kako kažu, "ključno da žene ne bi posegle za dodatnom porcijom obroka, ili užinale čips, slatkiše i kolače“.

"Obrazac ishrane u mediteranskom stilu smanjuje šanse za prekomernu težinu, a žene mogu imati manje simptoma povezanih sa menopauzom, tako da se njihov kvalitet života može poboljšati. Ovakva ishrana je dobra za creva, smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, a može pomoći i u poboljšanju raspoloženja kod žena u menopauzi", objasnila je ona.

Gojaznost, Kilogrami, Dijeta, Mršavljenje
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

Elizabet takođe predlaže da se pridržavate plana ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina, kako bi se smanjila mogućnost gojenja nakon ulaska u menopauzu.

Dve dijetetičarke u knjizi predlažu da jedete više biljnih obroka, kontrolišete kalorije, redovno vežbate i mudro birate vreme obroka.

"Redovno vežbanje održava zdravlje mišića i kostiju, smanjuje verovatnoću od pojave srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2, smanjuje stres i još mnogo toga", objasnile su.

Dijetetičarke naglašavaju da nema potrebe da budete na restriktivnim režimima.

"Ne morate da brinete kada odlazite na večeru i piće sa prijateljima, o odlasku na odmor ili o tome da ćete morati da sledite nerealno restriktivni plan ishrane do kraja života", istakla je Elizabet.

Svako ko želi brzo da smrša treba da razmisli o "smanjenju količine dodatih šećera, visoko rafinisanih žitarica i alkohola", dodala je.

Namirnice koje se preporučuju uključuju morske plodove, živinu, jaja, mlečne proizvode, voće, povrće, orašaste plodove i puter od orašastih plodova, semenke, mahunarke i integralne žitarice.

(Espreso/Lepa&Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media