OVE RASE PASA SU NAJPOSLUŠNIJE NA SVETU: Neodoljivi i ODANI, kao stvoreni za porodicu i MALU DECU
Pas, Foto: Printscreen/Instagram/ banoffee.cavalier

idealan pas za vas

OVE RASE PASA SU NAJPOSLUŠNIJE NA SVETU: Neodoljivi i ODANI, kao stvoreni za porodicu i MALU DECU

Ukoliko ste u potrazi sa savšenom rasom psa za sebe ovo je idealan izbir za vas

Objavljeno:

Ovi psi su odličan izbor za porodicu i malu decu:

Svako ko je ikada imao psa zna koliko ovi ljubimci mogu doneti radosti, razigranosti i ljubavi. Vaš četvoronožni prijatelj možda budi svako jutro u isto vreme ili nestrpljivo čeka iza vrata, a to je posebna vrsta privrženosti. Naravno, da bi pas bio prijateljski nastrojen i OK s ljudima nužna je dresura, odnosno adekvatno vaspitanje. To nekada nije lako, naročito onima koji psa nabavljaju po prvi put. Tada ljudi tragaju za rasama pasa koji su prirodno ‘predodređeni’ za dobro ponašanje. Naravno, svaki pas ima karakter pa je sasvim normalno da je katkada vrckast ili neposlušan. Istini za volju, baš su nam onda najslađi, dok neopterećeno trčkaraju ili se igraju.

Ipak, za one koji nisu sigurni kojeg psa da nabave, izdvajamo rase koje se već godinama svrstavaju među najpoželjnije jer su poslušni. Naravno da je takvih puno više od deset.

Dugodlaki škotski ovčar

Kako i ime rase govori, dugodlaki škotski ovčar nekad se uzgajao kao ovčarski pas, a prepoznatljiv je po dugoj dlaci i klinastom licu. Godinama su bili omiljeni među bogatašima, ali popularnost su stekli zahvaljujući ‘Lesiju’. Ova pasmina dobar je izbor za samce, ali i porodice i zahtevaju brigu i ljubav. Staće u obranu svojim vlasnicima, ali nisu agresivni – naravno, uz preduslov dobro odrađene dresure. To neće biti preteško jer su škotski ovčari inteligentni i osetljivi psi.

Bernski planinski pas

Upečatljiva dlaka prvo je što ćete na njemu primijetiti. Radi se o snažnom, u istoriji radnom psu koji je sve popularniji zbog prijateljskog temperamenta. Odani su i strpljivi, a dobro će se slagati i s najmlađima. Zahtevaju (ljudsko) društvo i šetnje, a vlasnika će rado zaštititi. I ne laju previše – osim kad se stranac približi njihovoj teritoriji.

Francuski buldog

Francuskog buldoga katkada mogu zameniti s bostonskim terijerom. Ako se osećate usamljeno ili porodica želi mirnog člana, francuski buldog mogao bi da bude dobar izbor jer ne traži duge šetnje. Slatku njuškicu (zbog koje zna da ima problema s disanjem) zadovoljiće brze šetnje, a sigurno će svojim vlasnicima biti sjajno društvo.

Bostonski terijer

Bostonski terijer prvobitno se u Americi pojavio kao mešanac engleskog buldoga i belog engleskog terijera, a tek je 1893. godine priznat kao posebna rasa. Bostonski terijer mali je pas guste dlake. Živahnog je temperamenta, ali prijateljski raspoložen, a uz to je inteligentan. Tihe je i mirne naravi, a oglasiće se samo kad je potrebno. Vole društvo i decu, a na listi poželjnih nalaze se jer ih je lako izdresirati, piše Žena.hr.

Zlatni retriver

Može li lista najpoželjnijih proći bez retrivera? Popularna su rasa koja se pojavila u Škotskoj u 19. veku, a prvobitno su retriveri bili lovački psi. Obožava ih ceo svet, i to zbog njihove izrazito prijateljskog karaktera, ljubavi prema vlasniku i deci. Mirni su i odani te su pravi čuvari. Lako ih je dresirati i pritom ne iskazuju agresivnost. Retriver je pas za poželeti, zar ne? Uz sve to, osvaja i preslatkim pogledom!

Labrador

Labrador je izuzetno popularan porodični ljubimac koji će vas, osim izgledom, osvojiti mirnoćom, privrženošću i toplinom. Vole da su aktivni i prilagođavaju se raznim situacija – prolaze kroz obuku za pse vodiče što znači da su dobri pratitelji deci s teškoćama i osobama s invaliditetom, a koriste se i za otkrivanje droga. Naravno, odlično se snalaze i u stanu i kućama, ali preferiraju prirodu jer su razigrani. I pogađate – s razlogom su na listi najpoželjnijih!

Pudla

Pudla izgledom odiše elegancijom, ali isprva su uzgajani kao lovački psi upečatljivog stasa. Radi se o inteligentnoj pasmini koja voli da bude aktivna, a uz to je prijateljski nastrojena. Pudle su samouverene i brzo prihvataju dresuru, a mogle bi vas osvojiti i šarmom. I nasmejati! Jasno da im je potrebna adekvatna briga, redovne šetnje i često četkanje.

Mops

Kraljice-njuškice! Iako deluju mrzovoljni, mopsevi su pravi šarmeri. Privrženi su vlasnicima, inteligentni su i snalažljivi, a i odbraniće se kada je potrebno. Traže pažnju i prisustvo ljudi, a katkada znaju da izgube fokus. Ipak, relativno ih je lako dresirati. Oni su mezimci ‘upakovani’ u malom i mrzovoljnom telu!

Bigl

Biglovi su hrabre i inteligentne njuškice. Po naravi su mirni psi, ali katkada mogu imati loš dan pa biti tvrdoglavi. Ipak sve je to deo života. Ipak, ova rasa idealna je za porodice s decom, a lako ćete ih i naučiti redu. Zanimljivo je to što je bigl izrazito stara rasa i navodno postoje spisi koji svedoče da su se uzgajali za lovačke potrebe još u staroj Grčkoj.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Šećer dolazi na kraju. Svaka je rasa posebna za sebe i specifičnog izgleda, ali ovaj španijel osvaja dugom svilenkastom dlakom. Potomak je malih španijela koje možete videti na prikazima engleskih plemića iz 16. i 17. veka. Osim lepe istorijske priče, u prilog im ide i temperament pun nežnosti i ljubavi. Ukratko: to je mali pas koji sve voli! Ulepšaće vam svakodnevicu, a ceniće dobru dresuru i predanog vlasnika. Rado će se i ‘ugnijezditi’ uz vas.

01:03

PUSTI BRIGU U NEDELJU NA KURIR TELEVIZIJI! Suzana Mančić progovorila o ljubavi iz mladosti pa otkrila kako sada održava brak

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.