UZ CAKU STRČNJAKA IMAĆETE NAJBOLJU DOMAĆU PRŠUTU: Tajna je u OVOJ TEMPERATURI sušenja
Ilustracija, Foto: RINA

Prijatno!

UZ CAKU STRČNJAKA IMAĆETE NAJBOLJU DOMAĆU PRŠUTU: Tajna je u OVOJ TEMPERATURI sušenja

Srbi obožavaju pršutu, a ovo je receptura za najbolju domaću pršutu

Objavljeno:

Pršuta iz prodavnice je lepa, ali ne može se porediti sa domaćom.

A dobra vest za sve ljubitelje vučjih predjela je to, da nije teško pripremiti i osušiti pršutu u domaćim uslovima - treba vam samo sveže meso, morska so i začini po ukusu.

Nakon što uklonite sve opne i masnoću sa mesa, stavite ga u posudu sa solju, tako da ga so pokrije sa svih strana i ostavite ga u frižideru između 18 i 36 sati. Nakon toga sledi postupak uklanjanja viška soli iz mesa, koji se obavlja potapanjem u čistu hladnu vodu i drži se tu otprilike koliko je vremena meso stajalo u soli.

Ostaje samo da osušite meso i da ga začinite svojim omiljenim začinima.

Zlatibor, Pršuta
foto: Rina

Poslednja i najodgovornija faza je sušenje pršute u domaćim uslovima, koja ima svoje finese. Prvo vam treba velika igla i deblji konac.

Meso probušitena jednom kraju, provucite kanap i napravite omču koja je dovoljno velika da biste mogli da okačite meso na ekser.

Najbolje je da domaće meso sušite na suvom i provetrenom mestu, pri konstantnoj temperaturi od oko 10 stepeni. Drugim rečima, idealna mesta za tu svrhu su podrum, tavan ili zastakljeni balkon.

Vreme sušenja pršute u domaćim uslovima varira i može biti 10-15 dana, ali nikako više od 15 dana kako ne bi bilo previše suvo. Nakon toga meso stavite u plastičnu kesu i čuvajte ga u frižideru.

00:54

ŠNICLE PUNJENE KAJMAKOM ZA TILI ČAS! Domaćice, zaboravite na rernu, pomoću OVOG TRIKA meso je gotovo za tren oka! (VIDEO)

(Espreso/BonApeti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.