AKO PARADAJZ ZASADITE OVAKO, NICAĆE KAO LUD DUGO VREMENA: Samo tako će biti UKUSNIJI NEGO IKAD
Paradajz, Foto: RINA / Privatna arhiva

OBRATITE PAŽNJU

AKO PARADAJZ ZASADITE OVAKO, NICAĆE KAO LUD DUGO VREMENA: Samo tako će biti UKUSNIJI NEGO IKAD

Poznato je da mnogi faktori utiču na razvoj, rast i sazrevanje paradajza

Objavljeno:

Koliko god uživali u sadnji raznog povrća u bašti, verujemo da ćete se oduševiti kada čujete ovaj trik koji će vam omogućiti da ove sezone imate pregršt paradajza.

Poznato je da mnogi faktori utiču na razvoj, rast i sazrevanje paradajza.

Sada je jedna gospođa odlučila da podeli svoj savet, jer joj, kako kaže, svi u njenom komšiluku zavide jer je njena bašta uvek puna paradajza, koji je pre svega zdrav i odrastao u prirodi.

Najvažnije pri kupovini paradajza je da pitate stručnjaka koja vrsta sadnje je najbolja za sortu koju ste kupili, odnosno da li treba da je posadite na balkonu ili negde drugde.

1. Paradajz zahteva dobru cirkulaciju vazduha. Kada birate mesto, izaberite svetlo i prozračno mesto. Dakle, paradajz treba da dobije najmanje 10 sati direktne sunčeve svetlosti tokom dana. Kada sadite rasad paradajza, ostavite dovoljno prostora između biljaka, kako biste imali što bolju cirkulaciju vazduha.

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

2. Kada birate sadnicu paradajza, uverite se da izgleda lepo. To znači da ima jasnu zelenu boju i razgranatu strukturu. Znajte da loša sadnica nikada ne može izrasti u tako dobru biljku kao što može iz kvalitetne sadnice. Vodite računa i o korenu i o granama. Više grana znači više plodova paradajza.

3. Sadite paradajz u dve serije. Tri nedelje nakon sadnje prve runde sadnica, posadite drugu u istoj bašti. Napravite dva seta kako biste imali paradajz što duže tokom leta. Uopšte, nikad se ne zna koji će set bolje roditi. Jer to ne zavisi samo od vas, već i od vremenskih uslova. Dva seta paradajza smanjiće mogućnost da vaš set strada od mogućeg lošeg vremena.

4. Smanjite rizik od bolesti, odnosno napada štetočina, prskanjem. Najzdravija varijanta je prskanje plavim kamenom. Ovo vam neće štetiti i sigurno će pomoći paradajzu.

5. U sušnom periodu zalivajte je najmanje dva puta nedeljno. Zalivanje treba obaviti rano ujutru ili kasno uveče, nikako na jakom suncu, kako ne bi došlo do naglog isparavanja koje može da opeče paradajz i da ga ošteti. Voda treba da ide direktno u zemlju, a ne u listove biljke.

6. Kada paradajz počne da raste i cveta, proverite da li ima grana bez ili sa vrlo malo cvetova. Odrežite takve grane. To je znak da na njima neće biti mnogo plodova i da će samo nepotrebno oduzimati energiju ostalim plodnim granama.

7. Kada počnu prvi plodovi, biljci je potrebno više hrane da bi mogla da proizvede što veće plodove. Pomozite joj u tome dodavanjem komposta (organsko đubrivo) oko drveta.

8. Brajte paradajz kada je pune veličine i boje. Ne ostavljajte da trune na drvetu. Na taj način ćete izbeći da se trulež i buđ prenesu na zdrave plodove.

9. I na kraju, velika tajna uzgoja paradajza: Ako želite da imate paradajz izuzetnog ukusa, posadite peršun u blizini zasada paradajza, na ovaj način dobijate savršenu aromu.

(Espreso/novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.