OVE OZNAKE NA PROIZVODIMA IZBEGAVAJE U ŠIROKOM LUKU: Nutricionistkinja objasnila kako se PRAVILNO ČITA DEKLARACIJA
Prodavnica, Foto: Profimedia

važno

OVE OZNAKE NA PROIZVODIMA IZBEGAVAJE U ŠIROKOM LUKU: Nutricionistkinja objasnila kako se PRAVILNO ČITA DEKLARACIJA

Obratite pažnju na ove stavke prilikom kupovine!

Objavljeno:

Nutricionista Ivana Barišić navela je nekoliko stavki na koje treba obratiti pažnju kako biste isprevno i potpuno mogli da tumačite sve što piše na deklaraciji proizvoda. Koliko je aditiva, a koliko prirodnih sastojaka, znaćete samo ako pažljivo pročitate sadržaj.

Pet najčešćih prehrambenih aditiva koji se koriste su:

Cene, London, Supermarket, Prodavnica, Market
foto: Tamara Trajković

Natrijev glutamat (E621): Ovaj aditiv se često koristi kao pojačivač ukusa i nalazi se u raznim prehrambenim proizvodima kao što su supe, umaci, grickalice i gotova jela.

Limunska kiselina (E330): Ova kiselina se koristi kao regulator kiselosti i antioksidans te se može naći u sokovima, gaziranim pićima, voćnim konzervama i raznim slatkišima.

Natrijev benzoat (E211): Ovaj konzervans se često koristi za produženje roka trajanja proizvoda i može se naći u bezalkoholnim pićima, džemovima, kečapima i konzerviranoj hrani.

Market, Prodavnica, maxi, Supermaket
foto: Tamara Trajković

Tartrazin (E102): Ovo žuto bojilo se koristi za poboljšanje boje hrane i često se nalazi u slatkišima, gaziranim pićima, umacima i nekim vrstama testenine.

Natrijev citrat (E331): Ovaj aditiv se koristi kao regulator kiselosti i može se naći u sirupima, sokovima, sladoledu i raznim konzerviranim namirnicama.

Kako pravilno iščitati kvalitet? Pratite ovih 5 Ivaninih nutricionističkih saveta:

Prodavnica
foto: Printscreen Instagram / Serbia live

Lista sastojaka: Pregledajte listu sastojaka kako biste videli koje su glavne komponente proizvoda. Ako je šećer, mast ili aditivi navedeni među prvima, to može ukazivati na veći deo tih sastojaka u proizvodu.

Nutritivne vrednosti: Pogledajte tablicu s nutritivnim vrednostima kako biste dobili informacije o količini energije, masti, šećera, vlakana i drugih hranjivih supstanci u proizvodu. Obratite pažnju na deo zasićenih masti, trans masti, šećera i soli te pokušajte odabrati proizvode s nižim udelima tih sastojaka.

Veličina porcije: Uzmite u obzir veličinu porcije koja je navedena na deklaraciji. Ponekad se informacije o nutritivnim vrednostima odnose samo na jednu porciju, a proizvod može sadržati više porcija u pakovanju. Proverite koliko je velika porcija i pomnožite nutritivne vrednosti ako planirate konzumirati više od jedne porcije.

deklaracija
foto: printscreen/youtube/Top 10 List

Alergeni: Proverite da li proizvod sadrži sastojke na koje ste alergični ili osetljivi. Budite oprezni i obratite posebnu pažnju na alergene kako biste izbegli neželjene reakcije.

Dodaci i aditivi: Pregledajte deklaraciju da biste videli postoje li dodaci hrani, kao što su boje, pojačivači ukusa ili konzervansi. Ako želite izbegavati određene aditive ili ste osetljivi na njih, proverite E-brojeve ili nazive aditiva navedene na deklaraciji.

Majke i snajke:

00:50

Majke snajke

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.