OVE NAMIRINICE ZAMENJUJU VODU: NISU lubenica ni krastavac, ali će vas SPASITI OD ŽEĐI tokom leta
Lubenica, Foto: Aleksa Petrović

VAŽNO

OVE NAMIRINICE ZAMENJUJU VODU: NISU lubenica ni krastavac, ali će vas SPASITI OD ŽEĐI tokom leta

Kako temperature rastu treba tražiti napitke i namirnice koji nas održavaju dobro hidriranima

Objavljeno:

Popularne „osvežavajuće“ namirnice poput lubenice, krastavca i paradajza veoma su popularne tokom letnjih meseci zbog visokog sadržaja vode.

- Prisustvo soli, šećera i elektrolita pomaže našem telu da zadrži vodu mnogo bolje od same vode - objasnio je Ji Min Teo, dijetetičar za digestivno zdravlje i kliničar za podršku ishrane piše Huff Post.

Teo je dalje objasnio da „kada gubimo vodu kroz znoj na toplom i vlažnom mestu ili dok vežbamo, gubimo dobru količinu natrijuma i hlorida, a zatim kalijuma, magnezijuma i kalcijuma u ​​manjim količinama. Natrijum, hlorid i kalijum pomažu u regulisanju i održavanju ravnoteže tečnosti, dok su magnezijum i kalcijum potrebni za optimalnu funkciju mišića i energetski metabolizam.

Dijetetičari i nutricioniste preporučuju i niz namirncia za koje mnogi nisu očekivali da će se naći na listi onih koje pospešuju hidrataciju.

Jogurt („običan“ ili grčki)

Mlečni proizvodi ne padaju uvek na pamet kada se govori o hidratantnoj hrani, jer oni imaju više materije i težine od drugih namirnica koje sadrže tečnost.

- Jogurt je hrana koja može pomoći da povećate unos tečnosti. Pošto je napravljen od mleka, jogurt se sastoji od oko 85% tečnosti. Porcija od 1 šolje običnog jogurta sadrži nešto više od 3/4 šolje vode. Ovo je takođe odličan način da u svoju ishranu unesete proteine, kalcijum i probiotike - rekao je Kejli Majers, prenosi CNN Health.

Karfiol

Karfiol nije očigledno pun vode kao paradajz, krastavci ili spanać. Pored toga što je dobar izvor hidratacije, karfiol je bogat vitaminom C koji jača imunitet. Takođe ima dobru količinu kalijuma, koji je važan za funkciju mišića, održavanje krvnog pritiska pod kontrolom i održavanje jakih kostiju.

Karfiol
foto: Printscreen/Youtube/Kruna VD

Losos

Hrana poput lososa sadrži i kalijum i magnezijum. Magnezijum je, kao i natrijum, hranljiva materija koja podstiče hidrataciju u celom telu.

Čija smenke

Čija semenke nisu samo odličan izvor proteina, vlakana i omega-3 masti, već su i izvanredne za hidrataciju.

(Espreso/Huff Post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.