Orasnice, Foto: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice
preukusno!
NAPRAVITE ORASNICE PO OVOM RECEPTU I TOPIĆE SE U USTIMA: Caka je u ovom SOKU, domaćice PAPIR I OLOVKE u ruke
Orasnice svi Srbi vole, a ako ih napravite po ovom receptu topiće vam se u ustim
Objavljeno:
Recept koji svaka domaćica mora da ima:
Sastojci:
- 2 belanca
- 250 g šećera u prahu
- 200 g seckanih oraha
- 300 g mlevenih oraha
- 1/4 soka od jednog limuna
Napomena: Orasnice se prave jako brzo, bitno je da dok se peku budete uz njih i nadgledate jer mogu brzo da dobiju jaču boju i suviše se osuše. Vreme pečenja zavisi od vase rerne.
Priprema:
- Belanca mutite dok ne dobijete gusti beli šam. U sneg od belanaca dodate sitni šećer i mutite dok se ne dobije jos gušća masa. Na kraju dodate mlevene orahe i sok od limuna (ne dozvolite da upadne mesnati deo limuna).
- Dobro izmešajte, ali ni slučajno mikserom već drvenom varjačom blago okrećite belanaca sa orasima.
- Veliku tespiju prethodno pripremite, stavite na nju papir za pečenje. Testo podelite na otprilike 50 komada-kuglica. Svaku kuglicu dlanovima formirati u valjak (5 cm), uvaljati u seckane orahe i blago krajeve saviti ka unutrašnjosti da se dobije oblik orasnice kao na slici.
- Orasnice stavljate u rernu zagrejanu na 200 stepeni ali odmah smanjujete na 100 stepeni.
- Treba da se suše oko 20 minuta, sve zavisi od jačine rerne. Kada se ispeku izvadite tespiju i ostavite tako da se još ohlade i stegnu pa tek onda vadite iz tepsije.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!